MOBILNI NOVITETI

Uskoro i premijera: Ovo je sve što znamo o Samsung Galaxyju S20

22.01.2020 u 07:45

Bionic
Reading

Samsung idućeg mjeseca službeno predstavlja najnoviji Galaxy uređaj, a mi smo sakupili sve trenutno dostupne glasine kako bismo dobili ideju što bi nas moglo dočekati na nadolazećem 'Unpackedu'

Svega par tjedana nas dijeli od Samsungovog predstavljanja 'Unpacked', planiranog za 11. veljače. Prema trenutno dostupnim (lošim) slikama, čekaju nas tri verzije telefona Galaxy S20. Konkretnije? Ako pitate neslužbene izvore, vidjet ćemo 5G, tonu kamera, ogromnu bateriju i ekstra brzi ekran od 120 Hz.

Za razliku od astronomski skupog Folda ili nabrijanog Galaxy Notea 10, Samsung Galaxy za početak 2020. cilja običnog korisnika, a ne entuzijaste koji u rukama moraju imati posljednji krik mobilne tehnologije.

Koje ti je ime?

Premda ni danas nemamo točnu ideju kako će Samsung nazvati svoja nadolazeća tri modela, nekoliko izvora potvrđuje isto - standardna verzija zvat će se Galaxy S20, srednju klasu zauzimat će S20 Pro ili S20 Plus 5G, dok će spravica s najvećim zaslonom biti nazvana S20 Ultra.

Svemu navedenom dosta je teško vjerojvati, s obzirom da smo tek nedavno vidjeli da će Samsung preskočiti koncept S11E, S11 i S11 Plus, s obzirom da vrlo vjerojatno zvuče preslično kao prošlogodišnji iPhone 11, osnovni model američkog proizvođača.

A specifikacije?

Kao što to obično biva pred premijeru, zahvaljujući insajderima smo doznali tehničke značajke novih uređaja. Vodite računa da ovo što čitate nije konača verzija i da se radi o glasinama; nekoliko puta potvrđenim glasinama, ali i dalje - glasinama.

  • +5
Samsung Galaxy Note10 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Galaxy S20 5G

  • Ekran od 6.2 do 6.4-inča, AMOLED prikaz sa frekvencijom od 120 Hz
  • Kamere: Glavna kamerica od 12-megapiksela, telefoto objektiv od 64 megapiksela s trostrukim optičkim zoomom, ultraširoki objektiv od 12 megapiksela
  • Prednja kamera: Jedan objektiv u izbušenoj rupici, osjetljivost mu je 10 megapiksela
  • 128 GB zapremnine
  • 12 GB RAM
  • 4,000 mAh baterija
  • Qualcomm Snapdragon 865 procesor (u SAD-u)

Galaxy S20 Pro/Plus 5G

  • Ekran od 6.7 inča AMOLED prikaz sa frekvencijom od 120 Hz
  • Kamere: Glavna kamerica od 12-megapiksela, telefoto objektiv od 64 megapiksela s trostrukim optičkim zoomom, ultraširoki objektiv od 12 megapiksela, senzor za dubinu
  • Prednja kamera: Jedan objektiv u izbušenoj rupici, osjetljivost mu je 10 megapiksela
  • 128GB zapremnine (proširivo)
  • 12 GB RAM
  • 4,500 mAh baterija s brzim punjenjem od 25 W
  • Qualcomm Snapdragon 865 procesor (u SAD-u)

Galaxy S20 Ultra 5G

  • Ekran od 6.9 inča AMOLED prikaz sa frekvencijom od 120 Hz
  • Kamere: Glavna kamerica od 12-megapiksela, telefoto objektiv od 64 megapiksela s trostrukim optičkim zoomom, ultraširoki objektiv od 12 megapiksela, senzor za dubinu
  • Frontalna kamera: 40 megapiksela, ultra-širokokutna
  • 128 GB, 256 GB, 512 GB interne zapremnine
  • Podrška za MicroSD karticu, 12 GB ili 16 GB RAM
  • 5,000 mAh baterija s brzim punjenjem od 45 W
  • Qualcomm Snapdragon 865 procesor (u SAD-u)

Datum izlaska?

Samsung je službeno potvrdio da će se Unpacked event odvijati 11. veljače i to u Palace of Fine Arts u San Franciscu. Također se pretpostavlja da će za vrijeme istog Samsung predstaviti svoj drugi preklopni smartfon pod imenom Galaxy Bloom. Bloom bi se trebao otvarati horizontalno, odnosno slično Motorola Razru.

Telefon će biti nešto između Galaxyja S10 i Notea10

Što nas čeka kada otvorimo kutiju S20? Prema prvim konceptnim ilustracijama, vidjet ćemo zaobljena 'ramena' i malo kockastiji dizajn sličniji Galaxy Noteu 10. Također ćemo dobiti tanje kućište i zaobljene rubove na svim modelima.

Modul za kameru bit će na lijevoj strani i bit će strpan u kockicu, kao što je to učinjeno kod iPhonea 11 te kasnije posuđeno kod Google Pixela 4. Sve u svemu, čini se da je izbočina za kameru koju su nakon izlaska iPhonea 11 Pro svi strastveno ismijavali potiho postala popularnija nego što se na prvi pogled činilo.

Praktični razlog ovakvog inženjerskog rješenja je otpornost na padove. Pokazalo se, naime, da moduli sa nekolko objektiva puno češće stradavaju ako su sami objektivi izbočeni, što znači da je rješenje poput onoga na iPhoneu 11 Pro svojevrstna nužnost.

televizori, prevoditelji...

Najbolji od najboljih: Izabrali smo najzanimljivije uređaje koje smo prošloga tjedna mogli vidjeti na CES-u

Pogledaj galeriju

Čitač otiska prsta ispod ekrana

Kao što se to pokazalo kod prošle generacije uređaja, senzori za otisak prsta smješteni ispod ekrana zbilja su izvrsna ideja, no u praksi su se pokazali sporima i nepouzdanima. Najbolji scenarij bio bi onaj u kojem Galaxy S20 usvoji kombinaciju otiska prsta i prepoznavanja lica, s obzirom da mu frontalne kamerice nemaju senzor za dubinu, pa zbog je zbog toga telefon moguće otključati pomoću fotografije. Dvostupanjsko otključavanje bi možda malo usporilo proces, ali bi s druge ruke dramatično povećalo sigurnost samog smartfona - nešto što je puno važnije od same brzine.

Znajući Samsung, puno je izvjesnije da ćemo se ove generacij susresti sa poboljšanom inačicom senzora poduprijetu podrškom za skeniranje dva prsta koju pruža Snapdragon 856.

A operativni sustav?

Apsolutno smo sigurni da ćemo s novim Galaxyjam dobiti One UI 2 (koji je u beta testiranju još od listopada) poduprijet Androidom 10. Samsung One UI 2 planira sve ikonice pogurati prema dnu ekrana gdje ih je lakše dosegnuti jednim prstom.

Cijena? Insajderi tvrde - preko 1000 dolara

Uz sve napredne funkcije, atraktivni dizajn i najnapredniji Android OS na svijetu, sve nas zanima koliko će zapravo Galaxy S20 koštati. Kao i uvijek dosad, sve to zavisi o modelu kojeg želite kupiti.

5G je skup sport za integraciju, što znači da bismo u samom startu mogli vidjeti malo veće cijene. Također ćete potrošiti više planirate li ugrabiti telefon s većom zapremninom poput 512 GB.

Ako naveća verzija uređaja dobije cijenu sličnu Galaxyju S10 Plus, očekujte da će smartfon koštati minimalno 1000 dolara. Uz 5G i fantastičnuj kameru, cijena bi mogla skočiti do 1100 dolara, iznos koji je otprilike jednak trenutnoj cijeni Galaxy Notea 10+, zaključuje Cnet.