ČĆŽŠĐ.COM

Uskoro dolaze domene sa našim znakovima

26.10.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Ovog tjedna mogla bi pasti odluka o najznačajnijoj promjeni na internetu od njegova nastanka – nadležno regulatorno tijelo trebalo bi odobriti registraciju domena sa raznim setovima znakova

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) do ovog petka trebao bi odobriti korištenje znakova specifičnih za pojedine zemlje, što će posljedno dovesti do registracije domena s takvim znakovima. Pojednostavljeno, ovom odlukom postat će moguće registrirati domene na kineskom, japanskom i sličnim jezicima te (pretpostavljamo, obzirom da to još nigdje nije službeno navedeno) one koje će koristiti hrvatske znakove.

Prema navodima Roda Beckstroma, predsjednika ICANN-a, promjena ide u korist značajne količine korisnika neengleskog govornog područja, a kojih će u nadolazećim godinama biti sve više. 'Od oko 1,6 milijardi korisnika interneta, koliko ih sada ima na svijetu, više od polovine koristi se jezicima koji sadrže specifične znakove', dodao je.

Ova odluka trebala bi biti donesena krajem ovog tjedna, kao zaključna odluka na šestodnevnoj ICANN-ovoj konferenciji koja se upravo održava u Seulu.