NOVI PROCESOR

Uskoro će i najjeftiniji mobiteli imati vrhunske performanse

11.02.2014 u 19:50

Bionic
Reading

Teško se žaliti na performanse današnjih uređaja srednjeg segmenta, no nikad nije naodmet imati brže, bolje i jače. Upravo time vodili su se u ARM-u prilikom razvoja procesora Cortex-A17, namijenjenog mobitelima, tabletima i Smart TV uređajima. Prvi je najavljeni proizvođač čipova koji će integrirati novi procesor MediaTek

Cortex-A17 je izrađen u tehnologiji 28nm, a u paketima stiže uz arhitekturu big.LITTLE (optimizacije vezane uz performanse i potrošnju) tj. kombiniranje s učinkovitim procesorom Cortex-A7, što nije iznenađenje. Ono što jest novotarija su performanse, a ARM tvrdi kako je riječ o 60-postotnom povećanju u odnosu na Cortex-A9. Posebna pažnja pridodala se optimizacijama za niskobudžetne Androide, a prvi se mogu očekivati u drugom dijelu ove godine.

ARM navodi kako novi procesor, uparen s grafikom ARM Mali zapravo donosi razinu visokih performansi iz 2014. u sljedeću generaciju uređaja srednjeg segmenta u 2015., s posebnim naglaskom na učinkovitosti.

Istovremeno, MediaTek se oglasio kao prvi proizvođač čipova koji će koristiti novi Cortex-A17. Najavljen je MT6595, osmojezgreni dizajn čipa s LTE podrškom, mogućnosti baratanja videom u 4K razlučivosti te 20-megapikselnim kamericama. Ovaj proizvođač naglašava kako će sami mobilni proizvođači moći ponuditi uređaje u cjenovnom razredu od svega dvjestotinjak američkih dolara (oko 1.100 kuna) uz mogućnosti kojih se ne bi posramili ni uređaji najvišeg segmenta.