BALLU

Upoznajte robota koji je u stvari balon koji hoda

27.11.2016 u 09:22

Bionic
Reading

Kako roboti postaju sve veći, pametniji, snažniji, brži i spretniji, tako je i sve više razloga zašto bi mogli strahovati što će se dogoditi ako se jednog dana okrenu protiv nas. BALLU nije jedan od njih

Robot nastao na Sveučilištu u Los Angelesu (UCLA) sastoji se tek od para mršavih nogu privezanih za balon ispunjen helijem.

BALLU - akronim sastavljen od Buoyancy Assisted Lightweight Legged Unit - izum je Dennisa Honga iz Laboratorija za robotiku i mehanizme, koji je poželio pronaći rješenje za problem koji muči sve dvonožne robote: kako na najmanju moguću mjeru svesti rizik od padanja i oštećivanja.


Helijem ispunjen torzo od materijala baziranog na poliesteru i dalje se oslanja na noge kako bi ostao u uspravnom pložaju. No, toliko je lagan da su mu noge više nalik grančicama, s koljenima pokretanim kablovima koja omogućavaju kretanje naprijed, nazad, lijevo ili desno. Iznimno je stabilan na nogama zahvaljujući tijelu od balona, a može i hodati po vodi bez da smoči dragocjenu elektroniku.

Čemu bi mogao poslužiti? S većim balonom mogao bi ponijeti senzore ili druge jednostavnije alate u područja preopasna za ljude. U razvoju je i četveronožna verzija koja će moći podići i nositi više tereta.

Više:Gizmodo