NE ŽALI NI ZA ČIM

Upoznajte nesretnog Appleova inženjera kojemu milijarde nisu bile suđene

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 09.07.2017 20:29
  • Objavljeno 09.07.2017 u 20:29
Ronald Gerald Wayne, kraj svog doma u Nevadi, gdje danas živi od socijalnog osiguranja i prodavanja starih novčića i markica

Ronald Gerald Wayne, kraj svog doma u Nevadi, gdje danas živi od socijalnog osiguranja i prodavanja starih novčića i markica

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Malo tko danas van krugova okorjelih ljubitelja Applea i IT znalaca je čuo za Ronalda Waynea, iako bi bez njega tvrtka kakvu se danas zna teško uopće postojala. Wayne je jedan od trojice suosnivača Applea, koji je brzo nakon osnivanja temelja računalne tvrtke odustao od cijele priče. O Jobsu i Wozniaku svi već sve znamo, no što je uopće poznato o Wayneu, čovjeku koji je na svojevrstan način prokockao 75 milijardi dolara?

Danas se u pravilu 83-godišnjeg Ronalda Geralda Waynea sjete zaintrigirani mediji, posebno kada IT div Apple obori nove rekorde u svojoj vrijednosti na tržištu. On je 1. travnja uz Stevea Jobsa i Stevea Wozniaka daleke 1976. godine osnovao tvrtku Apple Computer, gdje je u suštini imao ulogu odrasle osobe. 

Jobs i Wozniak imali su velike ideje, no bili su tek 'klinci' te su se oslanjali u Wayneovo iskustvo kako bi ostvarili svoj san. U skladu s tim, Wayne je imao tek simboličnih 10 posto udjela u ugovoru trojca, dok su Wozniak i Jobs imali po 45 posto. Pored toga što je Wozniaka natjerao na suradnju s Jobsom, Wayne je autor prvog poslovnog sporazuma trojca, kao i prvog logotipa Applea te tehničkog priručnika za Apple I.

Čak i Appleov prvi logo, prototip iz 1976., ima svoju priču. Wayne je htio integrirati vlastiti potpis u njega, no Jobs mu to nije dopustio

Čak i Appleov prvi logo, prototip iz 1976., ima svoju priču. Wayne je htio integrirati vlastiti potpis u njega, no Jobs mu to nije dopustio

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ronald Wayne

Međutim, ni dva tjedna od formiranja Applea, Wayne je napustio tvrtku. Rizik je bio - prevelik, no o tom nešto kasnije...

JABUKA JE BAČENA

Da je ostao u Appleu, danas je prema mnogima mogao imati više od 75,5 milijardi dolara. Usprkos tome što se danas u mnogočemu oslanja na socijalno osiguranje za plaćanje troškova, ostaje pri ideji da je u to doba napravio najbolju odluku s obzirom na dostupne informacije.

Naravno, sugerirani iznos je tek maštoviti prikaz. Wayne bi svakako bio milijarder, no vrijednost bi se naknadno 'razrijedila' među dioničarima i teško da bi iznosila 10% vrijednosti Applea

Rano doba i druga vremena

Wayne je, za razliku od Jobsa i Wozniaka, rođen mnogo prije baby boomer ere Silicijske doline pedesetih godina prošlog stoljeća. Rođen je u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio 1934. godine, a prošao je obrazovanje za razvoj tehničkih crteža. Ostala desetljeća svoje karijere, Wayne je proveo usavršavajući se kao elektromehanički inženjer u segmentu razvoja proizvoda, bez formalnog obrazovanja.

Još od rane odrasle dobi, Wayne je paralelno s profesionalnim životom razvio nezasitan apetit da sazna kako što radi u finkcionira, ali i osnovne principe 'valute'. 

Prvi poslovni pothvat Rona Waynea bio je u segmentu automata za kockanje. Wayne je ubrzo otkrio da, usprkos brojnim talentima, poslovanje kao takvo nije bilo dobro za njega. 'Mnogo sam bolje funkcionirao u inženjerskom okružju', izjavio je u razgovoru za Cult of Mac 2014. godine.

Iako je kroz tvrtku imao pravo na zaštitu od bankrota, osjećao je potrebu da otplati svakoga tko je radio za njega. Smatrao je kako odgovornost mora ležati samo na njemu i dobrano razmišljao što će dalje činiti.

Kako su se uopće našli Steve, Steve i Ron

Prije osnivanja Applea, Wayne se zaposlio u tvrtki Atari sedamdesetih godina. Tu je postao vrlo blizak prijatelj Stevea Jobsa i Stevea Wozniaka, koji su također radili tu. Jobs je bio konzultant. 

S Wozniakom se bilo tako lako slagati praktički neovisno o temi, dok je Jobs bio tvrđi orah, prisjetio se u razgovoru za Cult of Mac.

'Jobs je bio vrlo fokusiran. Nikad se niste htjeli naći između onoga njega i onoga što je htio ostvariti, inače biste imali otiske cipela na čelu (...) No to mu je omogućilo da Apple pretvori u ono što jest'

Ronald Wayne o Steveu Jobsu

Prije Jobsove ideje o osnivanju Applea kao takvog, jedne prilike je Wayneu došao s idejom o poslovanju vezanom uz kockarske automate. Wayne je odgovorio da je to najbrži način za izgubiti novac, a Jobs to više nikad nije spomenuo. Usprkos svom tvrdom karakteru, cijenio je Wayenovo iskustvo i odlučio ga je pozvati kao suosnivača tvrtke. 

Bez Waynea bi se stvari teško i odigrale...

Ronald Gerald Wayne

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Postavljanje temelja Applea

Jedne prilike, prisjeća se Wayne, prišao mu je Jobs i rekao kako ima određenih nesuglasica s Wozniakom oko osnivanja tvrtke. Wozniak je imao vrlo 'roditeljski' osjećaj prema el. krugovima koje je razvio i htio ih je koristiti u drugim stvarima, što Jobsu nikako nije leglo. 

S obzirom na dobar odnos i argumentiranje, Wayne je Wozniaku objasnio bitnost cijele priče i koncept vlasništva el. krugova i problem je odjednom potpuno nestao. Stvari su postale zrele za osnivanje tvrtke. 

Prema prvom ugovoru, Wozniak je trebao biti voditelj svega, uz glavnu odgovornost za električni inženjering, Jobs bi se bavio električnim inženjeringom i marketingom, dok je Wayne trebao nadzirati mehanički inženjering i svu dokumentaciju.

Jobs je odmah potom s jednom trgovinom elektronike napravio sporazum o prodaji određenog broja računala te posudio 15 tisuća dolara, koje je trebalo iskoristiti za stvaranje tih računala. Međutim, ta trgovina je bila na lošem glasu oko toga da ne pokriva svoje dugove.

'Ako nas ne plate, kako ćemo mi platiti posuđenih 15 tisuća dolara?' prisjeća se svega Wayne u razgovoru za Business Insider početkom ove godine. 

Iskustva iz prošlosti vikala su: 'Preveliki rizik!'

Ulozi su bili mnogo veći nego li je udio u Apple Computersu sugerirao ugovor osnivačkog trojca. Wozniak i Jobs su možda imali udio od po 45 posto, a Wayne tek 10 posto, međutim, oba Stevea nisu imala ni novčića na raspolaganju. Istovremeno je četrdesetogodišnji Wayne imao i kuću, i auto, i bankovni račun. Vodio se i mislima o propalom poslovnom pokušaju prije Atarija...

Mogao je izgubiti apsolutno sve. Ali...

Međutim, Ronald Wayne tvrdi kako rizik zapravo nije bio glavni razlog što je povukao svoje ime nakon svega 12 dana postojanja Apple Computersa. 

'Znao sam da stojim u sjeni divova. Znao sam da nikad neću imati vlastiti projekt. Završio bih u dokumentacijskom odjelu, radio na shemama i birokraciji sljedećih dvadeset godina... to nije bio život kakvog sam ja zamišljao', izjavio je Wayne za Business Insider. 

NE TRAŽI ŽALJENJE

'Prije nego me i upitate to, ne, nikad nisam požalio što sam maknuo svoje ime s ugovora. Niti jednom. Sada sam u financijskoj stezi, oslanjam se na socijalno osiguranje, no nikad mi ništa nije nedostajalo. Nikad nisam bio bogat, ali nikad bio ni gladan. Imao sam dovoljno sreće u životu. Jedna takva sreća su i geni koji su mi omogućili osamdeset i kusur godina života. Ljudi ne vjeruju da sam toliko star!"

Ronalda Waynea možda cijeli svijet danas vidi kao nesretnog djedicu, no njegova perspektiva je jednostavno drugačija, otkriva među ostalim i njegov ovogodišnji razgovor za Business Insider

Iz cijele priče, Ron Wayne je izašao s kakvih 800 dolara za udio i 1.500 dolara za konačni ugovor (da neće tražiti ništa više od Applea).

'Nitko nije mogao vjerovati koliki će Apple postati', rekao je Wayne, dok se Wozniak u razgovoru za Cult of Mac prisjetio da mu je cijela stvar teško pala. 'Ni Steve Jobs ni ja nikad nismo rekli niti jednu lošu riječ o Ronu. Bili smo istinski iznenađeni time što nas je odlučio napustiti', rekao je Wozniak.

Svijet (ne)sreće nakon Applea

Nakon napuštanja Applea, Wayne se našao u maloj inženjerskoj tvrtki LDF Semiconductors te je ostao u vezi s Wozom i Jobsom. Međutim i dalje ga je pratila loša sreća u financijskom smislu. 

Povijesni dokument, prvi ugovor trojca koji je omogućio stvaranje Applea, Wayne je prodao jer nije vidio nikakvu korist od čuvanja prašine na njemu. Ugovor je prodao kolekcionaru za kakvih 500 dolara, a 2011. godine ugovor je na aukciji prodan za vrtoglavih 1,6 milijuna dolara. 

'To je priča mog života', rekao je Wayne, dodavši kako je to jedina stvar za kojom istinski žali. 

'Bi li radije bio bogat? Naravno da bih htio mnogo novca. Međutim, uspio sam bez toga. Da sam samo htio novac, mogao sam ga imati i osjećao bih se jadno', rekao je jednom prilikom Wayne za CNN Money.

Prije nešto više od deset godina, Waynea su opljačkali i izgubio je svu svoju životnu ušteđevinu. Bio je žrtva starih navika i čuvanja svih vrednota u sefu, kojeg su upecali lopovi. 'Nikad nisam uspio vratiti ono što sam imao. Morao sam prodati kuću kako bih nastavio dalje', prisjeća se.

Sa svim ovim, bilo bi logično da je izgubio volju za životom, no još jednom je dokazao kako nije takav tip. Smatra da na život i sve što se odvija u njemu jednostavno treba gledati iz posebne perspektive, koja će omogućiti nastavak. 

'Znači li to da sam bez emocija i ne osjećam bol? Naravno da ne. Međutim, sa stvarima se nosim tako da idem do sljedeće stvari. To je ono što svi možemo učiniti.'

Mnogi će pomisliti kako je Jobs za svog života mogao učiniti više i dati Wayneu koju dionicu Applea, no s druge strane, to ne bi bio Jobs, a Wayne je preponosan na sve i teško da bi prihvatio takvo što. 

Prije nešto više od pet godina, na Facebook stranici je objavio kratki esej u kojem još jednom javno objašnjava svoja razmišljanja o tome zašto je napustio Apple:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!