HAKERSKA POSLA

Upao u BBC-jev server i pokušao ga prodati

31.12.2013 u 12:05

Bionic
Reading

Ruski haker ne samo što je preuzeo kontrolu nad jednim od poslužitelja u vlasništvu BBC-ja, već ga je pokušao i prodati drugim cyberkriminalcima

Američka tvrtka Hold Security, prenosi Reuters, primijetila je njegov oglas prošlog tjedna na forumu koji se bavi crnim tržištem.

Nisu sigurni je li uspio išta prodati prije no što su u britanskom medijskom divu reagirali. Iz samog BBC-a oglasili su se tek toliko kako bi rekli da sigurnosna pitanja ne komentiraju.

Rus je navodno koristio pseudonime Hash i Rev0lver. Sigurnosnu rupu pomoću koje je zaobišao zaštitne mehanizme objavio je 25. prosinca. Kao dokaz, priložio je kopije datoteka do kojih je navodno mogla doći samo osoba koja je preuzela nadzor nad poslužiteljem.

U server je navodno uspio upasti putem sitea za prijenos podataka ftp.bbc.co.uk, kojemu je 2002. omogućen pristup široj javnosti kako bi bilo moguće uploadati video i audio poruke za obilježavanje godišnjice terorističkih napada na SAD 11. rujna. Koristili su ga i novinari BBC-ja za slanje vlastitih materijala.

Pristup tom serveru mogao mu je omogućiti i upad u druge, osjetljivije dijelove BBC-jeva informatičkog sustava.