VAŽAN PROJEKT

'Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba': U Ličko-senjskoj predstavljen 'Web heroj'

23.02.2024 u 13:39

Bionic
Reading

U sklopu projekta 'Web heroj' danas su policijske službenice Policijske uprave ličko-senjske posjetile Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije gdje je održana edukacija o vrstama prijevara, kako ih prepoznati te kako se uspješno zaštiti i unaprijediti računalnu sigurnost

Cilj posjeta je promoviranje kampanje 'Web heroj' kako bi se djelatnici osvijestili i upoznali o nužnostima i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podsjetimo, lani u prosincu je Ravnateljstvo policije predstavilo internetsku stranicu 'Web heroj'.

Projekt provodi Služba kibernetičke sigurnosti i Služba prevencije Ravnateljstva policije u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2024. godine, a s ciljem povećanja razine kibernetičke sigurnosti na području Hrvatske i EU.

'Kad govorimo o kibernetičkom kriminalitetu i kriminalitetu putem društvenih mreža, govorimo o različitim vrstama prijevara poput: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, phishing mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernih programa za mobilne uređaje i slično', pojasnila je tada voditeljica Službe prevencije Sandra Veber, ujedno i voditeljica kampanje.

Materijalna šteta od kibernetičkih napada porasla na više od 9,7 milijuna eura

Kampanja 'Web heroj' je ponajviše usmjerena na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu.

Tijekom 2024. godine preventivna kampanja provodit će se kroz edukaciju građana putem tribina, videomaterijala, tv i radio spotova, društvenih mreža te letaka i brošura. Materijalna šteta od kibernetičkih napada porasla na više od 9,7 milijuna eura.

'U 2022. godini, od različitih oblika kibernetičkih napada, najčešće internetskih prijevara, šteta je iznosila šest milijuna eura, dok u isto vrijeme ove godine iznosi više od 9,7 milijuna eura. Time je vidljiv porast od gotovo 50 posto, što ukazuje kako je ova kampanja uistinu potrebna. Ove godine zabilježili smo 1781 kibernetički napad, od kojih 90 posto čine različiti oblici računalnih prijevara i to je porast od 11,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Zaključno, kriminal raste za 11 posto, dok materijalna šteta raste za 50 posto', izjavio je voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Renato Grgurić, ujedno i voditelj projekta.

Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom 2023. godine zaprimilo je 40-ak kaznenih prijava na štetu građana i trgovačkih društava kojima počinitelji šalju lažne, tzv. phishing poruke, najčešće putem elektroničke pošte ili SMS-a u ime hrvatskih poslovnih banaka, u kojima traže da se ažurira aplikacija za internet bankarstvo, no ta poveznica vodi na lažne stranice banaka na kojima građani unose svoje osobne podatke i budu materijalno oštećeni. Materijalna šteta od samo tih 40-ak kaznenih prijava iznosi dva milijuna eura.

Kako se zaštititi:

  • budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito;
  • nemojte davati svoje osobne podatke putem nepoznatih telefonskih poziva ili neprovjerenih internetskih stranica;
  • ako smatrate da ste prevareni, dojavite policiji putem telefona ili maila ili dođite direktno u najbližu policijsku postaju;
  • nemojte brisati digitalne tragove kako bi policija došla do počinitelja.

Puno korisnih savjeta o instalaciji raznih aplikacija, zlonamjernim softverima, internetskoj sigurnosti doma, sigurnom radu na daljinu možete pronaći na internetskoj stranici Web heroj. Dvaput provjerite prije nego što kliknete i ne dajte se navući, poručuju iz Ravnateljstva policije.