ZBRKA UOČI ŠTRAJKA

Učenici će izostajati na vlastitu odgovornost!

28.11.2012 u 14:17

Bionic
Reading

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola pripremit će se za štrajk nastavnika u četvrtak, osigurat će dežurstva i hranu, no nema jasnih pravila niti poruka trebaju li djeca doći na nastavu ili ne – to ponajviše ovisi o tome hoće li svi nastavnici određene škole biti u štrajku

'Sindikalni povjerenik pozvao je roditelje da podrže štrajk i da djecu ne šalju u škole, ako ne moraju', rekla je mr. sc. Višnja Reljić, ravnateljica Osnovne škole Ivan Gundulić u Zagrebu.

'Za stariju djecu koja ne mogu biti zbrinuta organizirat će se nastava, a za manju dežurstvo. Učitelji će svi biti u školi pa se može organizirati nastava. I kuhinja će normalno raditi tako da će djeca imati obroke. No iskreno ne očekujem da će ijedno dijete iz viših razreda doći. Veći je problem s malima. Naravno, možda će se naći i netko tko neće štrajkati jer nisu svi u sindikatu', objasnila je mr. Reljić.

Profesore koji štrajkaju popisivat će ako dobije službeni zahtjev ministarstva. 'Ako će MZOS tražiti popis onih koji štrajkaju jer ih ne namjerava platiti, morat ćemo ga napraviti jer smo državni djelatnici. To se nekada radilo, potom neko vrijeme nije, a sada izgleda opet hoće', rekla je ravnateljica.

U Gimnaziji Tituša Brezovačkog situacija je nešto drugačija jer kako stvari sada stoje neće svi nastavnici biti u štrajku.

'Poslali smo oglasnu knjigu kojom smo obavijestili učenike da je njihovo pravo i obaveza da dođu; nismo nikoga pozvali da ne dođe', rekao je ravnatelj Damir Jelenski. 'Očekujemo da će oni sutra doći u školu. Ovdje će biti profesora koji će raditi; svi će biti u školi no procjenjivanje koliko će ih štrajkati bilo bi ravno copranju. Učenici trebaju biti spremni saznati najnovije informacije. Ako ne dođu na sat nekog nastavnika koji će raditi, moguće je da će im se pisati neopravdani izostanak. Učenici koji će odlučiti doći i ostati u školi imat će organizirane neke sadržaje', rekao je ravnatelj zagrebačke gimnazije koji također namjerava popisati nastavnike ako će to tražiti MZOS.

Ravnatelj II. gimnazije Drago Bagić rekao je pak da on nema nikakvih preporuka za učenike.

'Ravnatelj mora osigurati da djeci, ukoliko dođu, budu ponuđeni određeni sadržaji', objasnio je. 'Naša su djeca već velika, a svi profesori su se izjasnili da će sudjelovati u štrajku. Učenici mogu doći, ali nisu obavezni. Zašto da sjede u klupama ako neće biti nastave. Ja ne mogu sam voditi brigu o 720 učenika. Drugačija je situacija u školama u kojima će samo dio profesora štrajkati pa će biti neke nastave', pojasnio je.

Iz svega rečenog proizlazi da učenici trebaju na vlastitu odgovornost odlučiti hoće li doći ili neće u škole. Malo je vjerojatno da će se neki nastavnici odlučiti upisati im neopravdane sate zbog izostanka, međutim, to im nitko ne može garantirati. Prema resornom ministarstvu četvrtak je radni dan baš kao i svaki drugi.