TEHNOLOGIJA I GOSPODARSTVO

U travnju u Zagrebu veliki simpozij elektronike

10.03.2011 u 13:17

Bionic
Reading

Prostor restorana Gastro Globus, postat će 15. travnja 2011. središte velikog akademsko-gospodarskog okupljanja

Riječ je o tradicionalnom Simpoziju industrijske elektronike koji u zadnjih trideset godina, okuplja tristotinjak sadašnjih i bivših studenata, koji su svoje obrazovanje stekli pod okriljem Zavoda za elektroničke sustave i obradu informacija (ZESOI), Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER). Među njima nalaze se istaknuti znanstvenici, bivši i sadašnji dekani, bivši ministri te velik broj uspješnih gospodarstvenika.

ZESOI ima dugu tradiciju suradnje s industrijom i uvijek je bio kotač hrvatskog elektroničkog inženjerstva, pa je tako još davne 1978. pokrenuo diplomski smjer Industrijska elektronika, prema kojem je Simpozij i dobio ime, a 2010. osnovao je Gospodarski savjet koji okuplja stručnjake iz industrije i gospodarstva. Mnogi istaknuti pojedinci predavali su na Zavodu, a neki proizvodi, npr. prvi hrvatski elektroencefalograf i akademska mreža CarNET, samo su neka od njihovih dostignuća.

Međutim, kvalitetan rad sa studentima glavni je katalizator razvoja novih ideja i dostignuća. U protekloj 2010. godini pet, od ukupno sedam, rektorovih nagrada dodijeljenih FER-u bili su projekti studenata sa ZESOI-a. Studentima iz godine u godinu predstojnik Zavoda prepušta organizaciju Simpozija, kroz koju studenti stječu znanja organizacije i marketinga.

'Na Zavodu se, osim kvalitetnog inženjerskog obrazovanja, potiču i ostale aktivnosti studenata. Nama je važno da studenti s fakulteta odlaze širokih pogleda i kvalitetna znanja, jer jedino takvo što može unaprijediti gospodarstvo i industriju', kaže predstojnik Zavoda Ratko Magjarević, ujedno i predsjednik Međunarodne federacije za medicinsko i biološko inženjerstvo.

Misija ovogodišnjeg Simpozija je stvaranje proaktivne poduzetničke klime i prenošenju informacija kojim se putem kreće elektronička i informatička industrija te što prisutni mogu učiniti za njezin razvitak. Informacije će bivšim i sadašnjim studentima, u opuštenoj atmosferi, prenijeti uspješni hrvatski inženjeri i menadžeri. Među pozvanima nalaze se Davor Kovačec, direktor tvrtke Xylon d.o.o i Davor Tomašković, izvršni direktor TDR-a, koji čine predsjedništvo zavodskog Gospodarskog savjeta. O samom događaju više saznajte na službenoj stranici Simpozija, http://sine.zesoi.fer.hr.