APOKALIPSA SUTRA

U Pacifiku se rađa supervulkan koji može uništiti život

13.02.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Ispod Tihog oceana na dubini od oko 2.900 km na granici između Zemljinog kamenog plašta i vanjske tekuće jezgre nakupljaju se i sudaraju mase koje bi u budućnosti mogle izazvati erupciju golemog supervulkana i masovno izumiranje, tvrdi seizmolog Michael Thorne sa Sveučilišta Utah

Na sreću erupcija se ne očekuje u narednih 100 milijuna godina.

Thorne smatra da su seizmički valovi koje je njegov tim istražio znaci rane faze razvoja kataklizmičkog vulkana. 'Ono što smo otkrili moglo bi biti početak jednog od golemih eruptivnih događaja koji, ako se uistinu dogode, mogu na Zemlji izazvati razaranje velikih razmjera', rekao je Thorne. 'Ovakve vrste mehanizama mogu stvoriti goleme erupcije no na vremenskoj skali od 100 do 200 milijuna godina. Stoga ne odustajte od svojih krstarenja', našalio se američki znanstvenik.

Prema izviješću koje će biti objavljeno u novom broju časopisa Earth and Planetary Science Letters gomile stijena koje se sudaraju velike su poput dva ili čak više kontinenata. U tom srazu nastaje zona djelomično rastopljenog kamenja veličine Floride koja bi u budućnosti mogla izazvati dvije vrste erupcija:

1. Erupcije slične onima u području Yellowstone koje su u protekla dva milijuna godina Sjevernu Ameriku prekrile pepelom.

2. Goleme bazaltne erupcije poput onih u kojima je nastala indijska visoravan Dekan prije 65 milijuna godina.

'Ove jako velike erupcije mogu se povezati s nekim izumiranjima', rekao je Thorne. Primjerice, erupcije u kojima je prije više od 125 milijuna godina nastao plato Ontong Java povezuju se s padom razina kisika i velikim izumiranjem morskih organizama.

Znanstvenici još od 1990-ih znaju za dvije termokemijske nakupine veličine kontinenata koje se nalaze na površini jezgre, a prostiru se ispod većine Zemljinih vulkanskih žarišta – jedna od južnog Pacifika do 20. stupnja sjeverne geografske širine, a druga ispod vulkanski aktivne Afrike.

U novom istraživanju i računalnim simulacijama korišteno je više od 4.200 seizmograma iz stotina seizmometara širom svijeta koji su otkrili 50-ak dubinskih potresa čiji su izvori bili 100-tinjak kilometara ispod površine. Računala su odradila preko 200 sati simulacija dok nisu utvrdila najbolji model koji odgovara prikupljenim mjerenjima i najavljuje kataklizmički scenarij.