smrtonosan sadržaj

U opasnom 'blackout' izazovu život izgubile dvije djevojčice, obitelji tuže TikTok: Kriv je algoritam

06.07.2022 u 12:42

Bionic
Reading

Obitelji dviju djevojčica koje su navodno umrle zbog izazova na TikToku tužile su ovu platformu, tvrdeći da su njeni opasni algoritmi krivi za smrt njihove djece

Roditelji dviju djevojčica koje su poginule u blackout izazovu na TikToku 2021., koji je poticao korisnike da se guše dok se ne onesvijeste, podnijeli su tužbu u utorak Višem sudu okruga Los Angeles.

Predstavljao ih je Social Media Victims Law Center (SMVLC), pravni izvor za roditelje djece oštećene ovisnošću o društvenim mrežama i zlostavljanjem, a oni optužuju 'opasni algoritam' platforme koji namjerno i opetovano gura videozapise u dječje feedove, potičući ih na sudjelovanje u izazovu koji im je naposljetku odnio živote.

'TikTok treba smatrati odgovornim za guranje smrtonosnog sadržaja ovim dvjema djevojčicama', rekao je Matthew P. Bergman, osnivač SMVLC-a.

'TikTok je uložio milijarde dolara u namjerno dizajniranje proizvoda koji guraju opasan sadržaj, za koji zna da je opasan i da može dovesti do smrti njegovih korisnika', dodaje.

Jedna žrtva, osmogodišnja Lalani Erika Renee Walton iz Templea u Teksasu, opisana je kao 'izuzetno draga i otvorena djevojčica' koja se 'voljela oblačiti u princezu i igrati se šminkom'. Umrla je 15. srpnja 2021., što je policija utvrdila kao 'izravnu posljedicu pokušaja TikTokovog blackout izazova', navodi se u tužbi, prenosi Guardian.

Lalani je dobila telefon za osmi rođendan u travnju 2021. i 'brzo je postala ovisna o gledanju videa na TikToku', stoji u tužbi. Često je objavljivala videozapise u kojima pjeva i pleše, u nadi da će postati poznata.

U srpnju 2021. njezina je obitelj počela primjećivati ​​modrice na Lalaninom vratu, što je ona objasnila nesrećom. Bez njihovog znanja, počela je sudjelovati u izazovu koji se pojavio na njezinom feedu tjednima prije. Na dan svoje smrti, Lalani je provela sate na obiteljskom putovanju gledajući videozapise, uključujući objave izazova.

'Također je bila uvjerena da će postati slavna ako objavi video sebe kako radi blackout izazov, pa je odlučila pokušati', stoji u tužbi.

'Lalani je tada imala osam godina i nije shvaćala opasnu prirodu onoga na što ju je poticao TikTok.'

Druga žrtva navedena u tužbi, devetogodišnja Arriani Jaileen Arroyo iz Milwaukeeja u Wisconsinu, dobila je telefon kada je imala sedam godina i koristila je TikTok više puta dnevno, navodi se u tužbi.

'Postupno je postala opsjednuta objavljivanjem plesnih videa na TikToku i postala je ovisna o aplikaciji.'

U siječnju 2021. njezina obitelj razgovarala je s njom o mladiću čija je smrt bila rezultat izazova, ali Arriani ih je uvjerila da nikada neće sudjelovati u opasnim videima.

No 26. veljače 2021. njezin petogodišnji brat pronašao ju je u nesvijesti. Hitno je prebačena u lokalnu bolnicu, ali je naposljetku isključena s aparata za održavanje života.

'TikTok je nedvojbeno znao da se smrtonosni izazov širio njihovom aplikacijom i da je njihov algoritam nudio to djeci, uključujući onu koja su umrla', stoji u tužbi. U njoj se navodi niz optužbi protiv TikToka, uključujući to da njegov algoritam promiče štetan sadržaj, dopušta maloljetnim korisnicima pristup aplikaciji i ne upozorava korisnike ili njihove zakonske skrbnike o ovisnosti o aplikaciji. TikTok nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.