OBJAVILI SU PLANOVE

U obrani planeta: Kinezi opasne asteroide žele gađati letjelicama

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 26.04.2022 14:39
  • Objavljeno 26.04.2022 u 14:39
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: MARK GARLICK / Sciencephoto / Profimedia

Planovi su tu, a prva misija trebala bi, pišu izvori, biti lansirana za oko tri godine

Kineska svemirska agencija planira zabiti letjelicu u asteroid te ga time poslati u novu (i po mogućnosti sigurniju) orbitu. Nova misija će biti lansirana tijekom idućih četiri godine, a službeno je najavljena u nedjelju, piše državni Global Times.

Premda država još nije odlučila koji će asteroid uopće gađati, misija je najavljena kao dio opširnijeg nastojanja obrane planeta koja će katalogizirati i nadgledati asteroide u blizini Zemlje, pogotovo one koji bi planetu mogli predstavljati prijetnju.

Nastojanje bi moglo uključivati novi sustav upozorenja, a konačni je cilj prepoznati asteroid koji bi mogao zaprijetiti Zemlji i poslati letjelicu koja će se u njega zabiti te promijeniti mu orbitu. Misija je još u izradi i trebat će joj nekoliko godina za realizaciju, a cijeli projekt još čeka odobrenje' piše Global Times.

Ideja o letjelicama koje izbijaju asteroide već je poznat koncept. Kineski dužnosnici su u siječnju objavili bijelu knjigu u kojoj spominju planove proučavanja planetarnog obrambenog sustava, dok je država prošlog listopada bila domaćin konferencije za planetarnu obranu. Projekt planetarne obrane također bi postavio softver koji će simulirati udare asteroida te voditi vježbe za slučaj udara.

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Crveni planet ne prestaje fascinirati: Pogledajte deset neobičnih prirodnih pojava na Marsu

Pogledaj galeriju
10

NASA već radi na misiji za odbijanje asteroida koju je pokrenula u studenom, no za razliku od Kine još nije počela ciljati opasne svemirske stijene. NASA-in sustav DART za prvu je metu uzeo stijenu pod imenom Dimorfos koju će pokušati izbiti iz orbite. Podaci sakupljeni tijekom udara pomoći će pri budućim nastojanjima obrane planeta - u slučaju da će nam zatrebati.