VELIKO IŠČEKIVANJE

U nedjelju se u Utahu očekuje spuštanje kapsule s uzorkom s asteroida Bennu

23.09.2023 u 15:32

Bionic
Reading

NASA-ina svemirska kapsula koja donosi uzorak stjenovitog materijala uzetog s površine asteroida Bennu prije tri godine trebala bi se u nedjelju spustiti padobranom na Zemlju u američkoj saveznoj državi Utah

Vremenska prognoza je povoljna i robotska letjelica OSIRIS-REx na putu je da otpusti kapsulu s uzorkom asteroida za konačno spuštanje kako je bilo planirano, bez novih prilagodbi rute leta, rekli su dužnosnici američke svemirske agencije (NASA) na brifingu za novinare u petak.

Slijetanje kapsule očekuje se na vojnom testnom poligonu u Utahu, zapadno od Salt Lake Cityja, rekla je Sandra Freund, voditeljica programa Lockheed Martina, koji je dizajnirao i izradio letjelicu.

Slijetanje kapsule očekuje se u 16,55 sati po srednjoeuropskom vremenu, oko 13 minuta nakon što uđe u atmosferu brzinom 35 puta većom od brzine zvuka, čime će završiti sedmogodišnje putovanje.

Bude li uspješna, misija OSIRIS-REx, zajednički projekt NASA-e i Sveučilišta Arizone, donijet će na Zemlju treći uzorak asteroida do sada, daleko najveći, nakon dviju sličnih japanskih misija u zadnjih 13 godina.

OSIRIS-REx uzorak je uzeo s asteroida Bennu, otkrivenog 1999., koji prolazi relativno blizu Zemlji svakih šest godina. Izgledi da pogodi Zemlju su 1 od 2700 potkraj 22. stoljeća.

Bennu ima promjer 500 metara i potječe iz ranog razdoblja Sunčevog sustava pa bi mogao dati vrijedne informacije o podrijetlu i razvoju stjenovitih planeta poput Zemlje, a mogao bi čak sadržavati i organske molekule koje su potrebne za nastanak života.

"Doslovno gledamo geološke materijale koji su se formirali prije nego što je Zemlja postojala", rekao je prošli mjesec Dante Lauretta, glavni znanstvenik misije sa Sveučilišta u Arizoni.

OSIRIS-REx bio je lansiran u rujnu 2016., a do Bennua je stigao 2018. Tada je gotovo dvije godine kružio u njegovoj orbiti prije nego što mu se dovoljno približio da bi robotskom rukom mogao uzeti uzorak. To se dogodilo 20. listopada 2020. Povratak na Zemlju počeo je u svibnju 2021.

Uzorak asteroida teži oko 250 grama, daleko više od uzoraka uzetih s asteroida Ryugu 2020. i asteroida Itokawe 2010.

Novi uzorak, kada stigne na Zemlju, bit će helikoprerom prebačen u "čistu sobu" na poligonu na prva ispitivanja, a potom u NASA-in Svemirski centar Johnson u Houstonu. Ondje će biti razdijeljen u manje uzorke obećane 200-ak znanstvenika u 60 laboratorija širom svijeta.

Glavni dio letjelice OSIRIS-REx nastavit će putovanje prema još jednom asteroidu koji kruži blizu Zemlje.