OCEAN UNUTAR EUROPE

Na Jupiterovu mjesecu pronađen ključan element za život? Znanstvenici otkrili detalje

22.09.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Podzemni ocean Jupiterovog ledenog mjeseca zvanog Europa možda je pun ugljičnog dioksida, ključnog elementa za život. Znanstvenici su to otkrili zahvaljujući svemirskog teleskopu James Webb (JWST)

Dvije skupine znanstvenika neovisno su analizirale JWST opažanja i obje su otkrile istu stvar. Čini se da ugljični dioksid prodire do ledene površine Europe, a najviše ga ima u području zvanom Tara Regio, gdje je teren 'kaotičan', pun jama, grebena, pukotina i kupola.

Tara Regio se smatra relativno mladim područjem površine, a vjeruje se da je nastao interakcijom s podzemnim oceanom tijekom posljednjih nekoliko milijuna godina, piše New Scientist.

'Najjači signal dolazi iz kaotičnog terena, koji je geološki svježiji od ostalih područja Europe', kaže Geronimo Villanueva iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard u Marylandu. 'To znači da je vrlo vjerojatno da je ovaj materijal nov i da mora doći iz unutrašnjosti. Koncentracije su također bile podignute u drugim područjima kaotičnog terena i ne odgovaraju onome što bismo očekivali da je riječ o, primjerice, vanjskim izvorima poput kometa', dodao je.

To sugerira da posjete uvjeti za život ispod ledenog oklopa Europe, jer se svi poznati živi organizmi oslanjaju na ugljik kao 'građevni blok' za složenije orgamolekule koje se nazivaju organske. 'Ugljik je biološki ključan element, pa je važno otkriti kako je dospio u Europu, koliko ga ima i u kojem je obliku', kaže Samantha Trumbo sa Sveučilišta Cornell u New Yorku koja je radila na drugoj studiji..

Do sada je JWST samo jednom ispitao Europu, a u planu je još barem tri puta radi potpunije slike površine, kako bi se doznalo više informacija o sastavu i potencijalnoj nastanjivosti.