Elektronika, robotika...

U Kraljevici postoji škola u koju djeca hrle i ljeti

18.08.2017 u 22:04

Bionic
Reading

U Kraljevicu svake godine dođe oko 140 osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz Hrvatske, a u posljednje dvije godine i cijele Europe

Probajte se sjetiti osnovne i srednje škole i satova tehničke kulture. Što ste izrađivali? Crtanje tlocrta, bokocrta i nacrta ste vjerojatno prošli, a i samo crtanje strujnog kruga. Ali jeste li radili prave male robote? Radili makete raketa?

Ajmo probati informatiku. Prošli ste osnove Worda, kako se pali i gasi računalo, možda neki programski jezik… No jeste li modelirali, a zatim printali te modele pomoću 3D printera? Jeste? Onda mora da ste išli u savršenu školu, jer jako puno djece, a ni odraslih, ne prođu ova znanja. No upravo zato je osnovan Nacionalni centar tehničke kulture.

Sam prostor Centra se prostire na gotovo 1000 četvornih metara u trokatnoj zgradi u kojoj se nalazi:

- velika dvorana - predavaonica, 100 sjedala (opremljena A/V tehnikom) - mala dvorana - predavaonica, 40 sjedala (opremljena A/V tehnikom) - 5 učionica sa svim potrebnim alatima i opremom za radionice svih oblika modelarstva, robotike, elektrotehnike, strojarstva, obrade materijala te kreativne, filmske i fotoradionice - 3 informatičke učionice (40 računala) - pomoćni prostori: spremišta opreme za ronioce, kajakaše i veslače, višenamjenska mehanička radionica.

Početak rada

Otvoren je 18. svibnja 2005. godine u Kraljevici, i u ovih 12 godina rada, u Centru su provedene brojne aktivnosti u različitim područjima tehničke kulture, u kojima je sudjelovalo više od 20 tisuća zaljubljenika u tehniku iz cijele Hrvatske, od učeničke pa do zrelije dobi. Centar je otvorila Hrvatska zajednica tehničke kulture, koja je krovna udruga tehničke kulture u Hrvatskoj.

'Nacionalni centar tehničke kulture je po svojoj opremljenosti, te prepoznatljivim i stalnim programskim aktivnostima, jedinstveni centar tehničke kulture koji okuplja sudionike iz cijele Hrvatske, a u posljednje dvije godine sve više mladih iz cijele Europe' objašnjava prof. Biljana Trifunović, voditeljica Centra. U programima su sudjelovala djeca i mladi iz Italije, Austrije, Nizozemske, Mađarske, Švicarske, Srbije i Francuske. 

Škola za velike i male

Izvor: Društvene mreže / Autor: NCTKKraljevica

Jedna od tih aktivnosti je i Ljetnja škola tehničkih aktivnosti, koja se provodi od 2008. godine, a  svake godine ju pohađa između 120 i 140 učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Ali kako ta škola izgleda i zašto bi djeca i ljeti htjela ići u školu?

Pa, sve ljubitelje tehničkog i informatike čeka deset nezaboravnih dana, gdje su podijeljeni u grupicama po 15 djece i kroz različita područja tehničke kulture (modelarstvo, konstruktorstvo, elektronika, elektrotehnika, robotika, automatika, itd.) i različite informatičke i kreativne programe izrađuju tehničku tvorevinu te ukrasne i uporabne predmete.

Djeca rade na robotima, maketama, autićima i vjetrenjačama, u programima za modeliranje i sa LEGO kockicama i to sve pod stručnim mentorstvom partnera Centra, kao što Hrvatski savez CB radioklubova, Hrvatski kajakaški savez, Kajakaški savez Zagreba i Hrvatski savez brodomaketara i drugi. Da, da, postoje i radionice i vježbe upravljanja kajakom, ronjenja i druge vodene sportove u kojima polaznici mogu uživati.

'Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju, a sve to u vrhunskim uvjetima koje omogućuje Nacionalni centar tehničke kulture' kaže prof. Trifunović.

Još jedan novitet koji su uveli 2011. godine je i posebna škola za srednjoškolce, s ciljem poticanja na upis tehničkih i proizvodnih fakulteta.

'Program je namijenjen učenicima koji su završili 8. razred ili pohađaju srednje nestrukovne škole, a imaju razvijen interes za robotiku, elektroniku, elektrotehniku, automatiku i programiranje' kaže prof. Trifunović.

  • +3
Nacionalni centar tehničke kulture Izvor: Danijel Šimunić / Hrvatska zajednica tehničke kulture / Autor: Danijel Šimunić

Svi su dobrodošli

No odakle financije za ovako veliki projekt? Konkretno, Škola se sufinancira putem kotizacija, no ne moraju svi plaćati jer je većina sredstava osigurana sukladno programu javnih potreba RH u tehničkoj kulturi. 'Budući da Hrvatska zajednica tehničke kulture svim svojim aktivnostima potiče izvrsnost, u programu Ljetne škole tehničkih aktivnosti besplatno sudjeluju prvaci s nacionalnih natjecanja u organizaciji i suorganizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture (Natjecanje mladih tehničara, Robokup, Modelarska liga)' tvrdi prof. Trifunović.

Uz Školu, tu su i druge aktivnosti za sve uzraste. Osim stručnih usavršavanja za učitelje i mentore, te stručnih seminara i radionica članica Hrvatske zajednice tehničke kulture, Centar nudi i terensku nastavu za škole s područja cijele Republike Hrvatske. Tu su i radionice za studente Odsjeka za politehniku, ali i državna razina Modelarske lige.

Tako da su u Centar dobrodošli svi, a i prof. Trifunović to toplo preporučuje! 'Polaznici aktivnosti u našem Centru većinom upisuju tehnička i proizvodna zanimanja i samim time su kvalitetan temelj budućeg gospodarskog rasta Hrvatske' komentira prof. Trifunović.

Izvor: Promo fotografije / Autor: NCTKKraljevica