LUKAVA KLOPKA

U jednom web servisu tvrde kako su uhvatili Google u krađi i laži, pogledajte kako

17.06.2019 u 12:34

Bionic
Reading

Ekipa koja stoji iza servisa Genius.com optužila je Google za kopiranje njihovih stihova i njihovo prikazivanje u rezultatima pretrage. Smislili su domišljat način kako ih uhvatiti na (ne)djelu

Obožavatelji glazbe godinama su se oslanjali na Genius kako bi otkrili što doista pjevačice i pjevači izgovaraju, kao i što bi to moglo značiti. Ali, u Googleu su počeli prikazivati stihove kao rezultate pretraga, pa fanovi više nisu morali posjećivati Genius kako bi došli do njih.

Prije koju godinu u Geniusu su počeli sumnjati kako Google preuzima njihov sadržaj u cijelosti - što u internetskom divu niječu - pa su osmislili način kako će ih uhvatiti na djelu.

efiKasne pretrage

Kako pronaći informacije o nekome online? Uz ovih sedam jednostavnih koraka

Pogledaj galeriju

Tijekom 2016. godine dobili su ekskluzivni pristup stihovima Desiignerove uspješnice Panda. To je značilo kako su imali ispravan tekst pjesme, dok su inačice na drugim mjestima često bile pune pogrešaka. Ne i verzija koju je nudio Google, koja je bila potpuno identična onoj na Geniusu.

Stoga su u Geniusu počeli stvarati jedinstvene obrasce u stihovima tako što bi u njima naizmjence stavljali apostrofe drukčijeg fonta. Kad bi ih se pretvorilo u Morseovu abecedu, pročitalo bi ih se kao red handed (uhvaćeni na djelu - op.a.).

Koristeći ovu nesvakidašnju metodu u Geniusu su našli više od sto primjera slučajeva u kojima je Google pokrao njihove stihove.

Tvrde kako su Google na to upozorili 2017. godine, kao i u travnju ove godine. Poslali su im pismo u kojem im svraćaju pozornost kako time ne samo što krše uvjete korištenja, već i zakone.

Iz Googlea uzvraćaju kako su sporne stihove koje objavljuju kao rezultate pretrage i na druge načine licencirali od drugih tvrtki. Jedna od njih, LyricFind, poriče kako su ih preuzeli od Geniusa, piše Business Insider.