IFA 2015

U Intelu vjeruju da će ovi procesori promijeniti svijet

Bionic
Reading

Nova linija procesora Intel Core šeste generacije nudi poboljšane performanse i smanjenu potrošnju energije za širok raspon uređaja, od Compute Sticka do novih mobilnih radnih stanica Xeon. Pametni telefoni nisu spomenuti, ali idemo u tom smjeru, čini se

Sljedećih mjeseci Intel planira u liniji Core šeste generacije ponuditi više od 48 procesora opremljenih grafikom Iris i Iris Pro, zatim procesore Xeon E3-1500M za mobilne radne stanice te procesore vPro šeste generacije za tvrtke i korporacije.

'Ovakva serija procesora događa se jednom u deset godina', rekao je novinarima okupljenim u Intelovom kutku na sajmu IFA 2015 u Berlinu Kirk Skaugen, Intelov viši dopredsjednik i glavni direktor odjela Client Computing Group.

Skaugen je naglasio kako se u svijetu koristi više od pola milijarde računala starih pet ili više godina, odnosno milijarda PC-ja starih tri i više godina. Uvjeren je kako će ih procesori Core šeste generacije, utemeljeni na mikroarhitekturi i 14-nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji, u kombinaciji s Windowsima 10 pomesti s tržišta te otvoriti novu eru računalnih mogućnosti i dostignuća.


Zašto? Zato što nude dva do dva i pol puta bolje performanse, trostruko dulje trajanje baterije i trideset puta bolju grafiku, a da su pritom uređaji u koje su ugrađeni (poput Lenovo Miixa 700 ili Acerovog Predatora) i do dvostruko tanji i lakši, brže se pokreću iz stanja mirovanja i imaju bateriju koja traje cijeli dan.

Novi procesori se mogu puno bolje nositi sa sadržajem rezolucije 4K i velikim količinama podataka, imati ugrađenu grafiku i mogućnost overclockiranja pritiskom na dugme te pretvoriti glomazne i teške radne stanice u prijenosne uređaje.

Uz to mogu ponuditi poboljšane sigurnosne značajke. Skaugen je to demonstrirao pomoću dvije blizanke - Vanesse i Maline - koje su na licu mjesta pokazale kako funkcionira Windows Hallo, opremljen Intelovom kamerom RealSense. Računalo je brzo eliminiralo jednu i omogućilo pristup drugoj blizanki. Ne pitajte nas koja je bila koja - nemamo pojma.

RealSense će se naći na nizu uređaja dva-u-jedan, prijenosnih računala i višefunkcijskih stolnih računala s procesorima Core šeste generacije. Osim za prepoznavanje lica, moći ćete ju koristiti za prepoznavanje dubine, kao i snimanje i razmjenjivanje realističnih 3D autoportreta, umetanje svog lika u videoigre, ispisivanje u tri dimenzije te uklanjanje i mijenjanje pozadine tijekom videorazgovora uživo.

Intel će ju koristiti tijekom suradnje s Googleom na projektu Tango, kojemu je cilj mapiranje zatvorenih prostora, dosad nedostupnih Street Viewu.

Zbog konvergencije novih procesora, Windowsa 10 i novih modela Skaugen je uvjeren da nikad nije bilo bolje vrijeme za kupovinu novog računala. A taj vrli novi svijet trebao bi biti korak bliže oproštaju od robovanju žicama, zahvaljujući Thunderboltu 3 i bežičnim tehnologijama, poput punjača koji pomoću magnetne rezonance puni bateriju i kroz materijal debeo 50 milimetara (stol, recimo). Potonji je već u pilot-testiranju na nizu lokacija, uključujući hotele iz lanca Marriott.

Procesori Core M mogli bi naći put i u phablete. Od toga do pametnih telefona nije velik korak, ali mogao bi značiti puno - kako za Intel (kojemu bi to moglo pomoći u održavanju pozicije najvećeg svjetskog proizvođača čipova), tako i nama korisnicima (mogli bismo dobiti mobitele s mogućnostima ravne onima na PC-jima). U Intelu će ih zasad uključiti u svoj Computer Stick.

Nije da Intel nema plan B. Prostor za širenje vidi i u internetu stvari, putem primjerice ugrađivanja kamere RealSense u automobile, robote i dronove. Potonje se već u tom smislu testira za dostavu lijekova u teško dostupna područja te u hotelima za posluživanje pića u sobama.