MUP RAZJAŠNJAVA

U Hrvatskoj u vožnji ne smijete koristiti pametne satove

12.06.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Gotovo da nema proizvođača koji nije predstavio svoju verziju pametnog ručnog sata. Oni nosivi gadgeti postali su sveprisutni i dobar dio njih cijenom je dostupan mnogim korisnicima. Jeste li se ikada zapitali smijete li koristiti takve uređaje u vožnji?

Bilo da odaberete Appleov Watch, Alcatelov OneTouch Watch, engleski Vector, Tag heuer ili neko drugo rješenje ove vrste, postavlja se pitanje smijete li takav uređaj koristiti u automobilu.

Definitivno se ne radi o mobitelu čije je korištenje u Hrvatskoj zabranjeno tijekom vožnje osim u slučajevima kada koristite dodatnu opremu poput bežičnih slušalica, no usprkos tome, korištenje pametnog ručnog sata u vožnji također je zabranjeno.

Saznala je to ekipa Buga koja je kontaktirala MUP upitom, a glasnogovorništvo im je odgovorilo:

'Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje u čl. 196. st. 3. da vozač za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel ni druge uređaje na način na koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Također navodi da se mobitel može koristiti za vrijeme vožnje samo ako se upotrebljava naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruke.

Slijedom navedenog, smatramo da uporaba predmetnog sata, kada se koristi na način kako je to zabranjeno, također podliježe ovoj zakonskoj odredbi', stoji u odgovoru iz MUP-a, objavljenom na stranicama Buga