ŠTO JUŽNIJE, TO TUŽNIJE

U hladnijim područjima IQ je viši

22.11.2010 u 16:03

Bionic
Reading

Stanovnici Montane, Mainea i Minnesote ne mogu se pohvaliti lijepim vremenom, ali to ne znači da se uopće nemaju čime hvaliti

Nova istraživanja provedena nedavno u SAD-u otkrivaju da je u hladnijim državama te zemlje prosječni kvocijent inteligencije viši od onoga u južnim krajevima.

Istraživački tim pod vodstvom psihologa Josepha Ryana s University of Central Missouri izračunao je prosječni IQ te srednju godišnju temperaturu u 48 američkih saveznih država. Podaci o inteligenciji temelje se na standardiziranim testovima kojima se ispituju učenici u školama diljem zemlje.

Ekipa je eliminirala varijable koje bi mogle utjecati na rezultate poput bruto dohotka, postotka Latinoamerikanaca ili Azijaca, te prosječnog odnosa broja nastavnika prema učenicima. No čak i nakon što su iz jednadžbe izbačeni ovi čimbenici, stručnjaci su otkrili da je odnos temperature i inteligencije obrnuto proporcionalan.

Iako su rezultati očekivani, još ih nitko nije uspio objasniti. Naime, američko istraživanje samo potvrđuje zaključke znatno opsežnije studije iz 2006. koja je provedena u čak 120 zemalja.

Neki znanstvenici vjeruju da bi se ova pojava mogla objasniti evolucijom. Prema njima, preci Šveđana i Norvežana koji su bili dovoljno inteligentni da prežive u teškim i negostoljubivim uvjetima prenijeli su gene za inteligenciju na svoje potomstvo. No budući da je stanovništvo SAD-a izmiješano, a u njemu je vrlo malo domorodaca, na njega je teško primijeniti isto pravilo. Evolucionisti ipak smatraju kako je moguće da je rezultat posljedica činjenice da su ljudi iz sjevernih dijelova Europe i Azije tijekom seobe u SAD za život birali klimatski slične krajeve.

Kada se razmatraju ove činjenice važno je uzeti u obzir da je IQ tek jedan od načina mjerenja inteligencije te da rezultati testova nisu pouzdan pokazatelj akademskih sposobnosti ili poslovnog uspjeha.