DEVETI POKUŠAJ

U Googleu opet pokreću aplikaciju za chat koja je osuđena na propast, čini se

19.06.2019 u 12:13

Bionic
Reading

Aplikacija Google Messages, koja bi trebala prvo zaživjeti u Europi, boluje od sličnih boljki kao i njene zlosretne prethodnice

Do krajem lipnja Google bi u Francuskoj i Velikoj Britaniji trebao pokrenuti uslugu temeljenu na RCS-u. To je kratica za Rich Communications Services koja označava planiranu nadogradnju za SMS, a koja bi trebala značajke koje poznajemo iz platformi za razmjenu poruka (poput, primjerice, potvrde o primitku ili dijeljenja lokacije) uvesti i u SMS te omogućiti slanje putem mobilne mreže.

Iako je već nekoliko godina standard iza kojeg stoji organizacija GSMA, prepreka ozbiljnijem širenju RCS-a dosad je, između ostalog, bilo to što je ulaganje u implementaciju usluga koje na njemu počivaju bilo prepušteno telekomima, koji nemaju naročitog interesa za to.

TOP LISTA

Ovo je devet najpopularnijih aplikacija za Android, imate li ih?

Pogledaj galeriju

U Googleu sad planiraju tu zadaću preuzeti na sebe. U aplikaciji Google Messages, prisutnoj na dijelu uređaja s operativnim sustavom Android, ponudit će uslugu temeljenu na RCS-u koju će korisnici morati uključiti kako bi ju mogli koristiti.

Google intenzivno gura RCS još od 2015. godine, kad su kupili Jibe Mobile, tvrtku koja nudi RCS usluge telekomima. Ostvare li se najave, bit će to deveta platforma za razmjenu poruka online koju u divu iz Mountain Viewa pokušavaju pokrenuti. Dosad su se u tome okušali s aplikacijama Google Talk, Google Voice, Google Buzz, Google+ Messenger, Hangouts, Spaces, Allo i Hangouts Chat.

Stari problemi

Googleov cilj nije zamijeniti telekome već popuniti prazninu dok se oni ne odluče na pokretanje vlastitih servisa s RCS-om. Messages bi trebao biti kompatibilan s bilo kojim RCS-om.

Poruke poslane RCS-om nisu u potpunosti enkriptirane, što znači kako je moguće presresti ih i čitati. Appleova aplikacija iMessages i Facebookov WhatsApp korisnicima nude kompletnu enkripciju razmijenjenih poruka. Google to ne može jer ne određuje specifikacije standarda za RCS.

Čini se kako neće imati prateću aplikaciju za stolna računala, već će to rješavati web odredištem koje će vas prepoznavati putem QR koda. Po tome je Messages u startu slabija od aplikacije Hangouts, koju je bilo moguće koristiti na bilo kojem uređaju i operativnom sustavu jer se oslanjala na korisnički identitet u računalnom oblaku.

Uz to, moglo bi se reći kako aplikacija Messages negira svrhu i smisao RCS-a. Implementacija putem telekoma omogućila bi da u kratko vrijeme taj standard postane široko prihvaćen i razmjerno bezbolno zamijeni SMS. Googleov sustav koji počiva na RCS-u uklanja tu glavnu prednost, a da pritom nije prisutan na najpopularnijim smartfonima s Androidom i nije dostupan korisnicima iPhonea, piše Ars Technica.