TEHNO SAVJETI

Što ako iTunes ne prepoznaje vaš iPhone? Evo kako ćete to riješiti

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 17.06.2019 11:07
  • Objavljeno 17.06.2019 u 11:07
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Trebate spojiti iPhone s iTunesom, ali to vam ne polazi za rukom? Ne očajavajte. Evo uputa kako otkriti gdje je zapelo i otkloniti smjetnju

Dok u Appleu ne zamijene iTunes s tri zasebne aplikacije morat ćemo ga i dalje koristiti. Pogledajte nekoliko trikova koje možete isprobati ukoliko vaš iTunes odbije razgovarati s iPhoneom.

Što prvo trebate napraviti?

Provjerite je li vaš uređaj s operativnim sustavom iOS otključan i je li postavljen na početni zaslon (Home). Ako nije, odspojite ga od računala, otključajte, postavite na Home i potom spojite. Usput provjerite i je li kabel do kraja utaknut u računalo i iPhone. Ako ovaj trik ne upali, pokušajte ponovno pokrenuti iPhone.

Provjerite sigurnosne postavke

Kad uštekate svoj iPhone u računalo povremeno će se pojaviti na početnom zaslonu upit vjerujete li tom računalu. Ako ne odaberete Trust, moguće je kako se vaš iPhone neće pojaviti u iTunesu.

SAMO TO NE

Ovih pet pitanja definitivno ne želite postaviti vlasnicima iPhonea

Pogledaj galeriju
5

Slučajno ste odabrali Don’t Trust? Na iPhoneu odaberite Settings pa General, Reset i zatim Reset Location & Privacy. Upit bi se trebao pojaviti kad ponovno spojite iPhone s računalom.

Provjerite kabel Lightning

Probleme s prepoznavanjem iPhonea u iTunesu može izazvati i neispravan kabel. To ćete najlakše provjeriti ako isprobate radi li sve kako treba s drugim kabelom.

Provjerite ulaz Lightning

Ako problem nije u kabelu, možda je u ulazu Lightning. Provjerite ima li u njemu prašine, mrvica i druge prljavštine. Ako ima, nježno i oprezno ga počistite koristeći iglu za otvaranje ladice za karticu SIM. Isti postupak ponovite za ulaz za USB na računalu.

Nadogradite iTunes

Ako ništa od dosad navedenog nije pomoglo, pokušajte instalirati softversku nadogradnju za iTunes.

Na računalu Mac kliknite na Appleov logo u gornjem lijevom dijelu zaslona pa odaberite System Preferences i zatim Software Update.

Na računalu s operativnim sustavom Windows na raspolaganju su vam dva načina kako nadograditi iTunes, ovisno o tome jeste li tu aplikaciju preuzeli s Appleovog web odredišta ili iz Microsoftove trgovine Store.

Ako ste ju preuzeli izravno od Applea odaberite Help u traci izbornika pri vrhu aplikacije i zatim Check for Updates te slijedite upute.

Ako ste ju preuzeli od Microsofta, trebala bi se automatski sama nadograđivati. Za ručnu provjeru otvorite aplikaciju Microsoft Store, kliknite na izbornik s tri točkice u gornjem desnom kutu i odaberite Downloads and updates. Zatim u gornjem desnom kutu odaberite Get updates.

TEHNO IZBOR

Deset najboljih besplatnih igara za iPhone

Pogledaj galeriju
11

Korisnici Maca: Provjerite System Report

Pritisnite tipku Option i kliknite na Appleov logo u gornjem lijevom dijelu zaslona. Odaberite System Information ili System Report. Kad se otvori prozor odaberite USB s popisa na lijevoj strani.

Ako vidite svoj iPhone, ali iTunes se ne želi spojiti s njim, vjerojatno je u pitanju softverski problem. Pokušajte nadograditi macOS ili deinstalirati antivirusne i antimalware aplikacije.

Ako iPhone nije prikazan, moguće je kako je u pitanju hardverski problem. Pokušajte spojiti iPhone s drugim računalom i ponovno prođite kroz prethodno navedene savjete.

Korisnici Windowsa: Ponovno instalirajte driver Apple Mobile Device USB

Bez obzira odakle ste preuzeli iTunes, odspojite iPhone od računala ako već niste. Otključajte zaslon i postavite ga na Home. Ponovno spojite iPhone s računalom. Otvori li se iTunes, zatvorite ga.

Što ako ste preuzeli iTunes od Applea?

Otvorite prozor File Explorer. Pri vrhu prozora unesite ovo u adresnu traku i pritisnite Enter:

%ProgramFiles%\Common Files\Apple\Mobile Device Support\Drivers

U panel koji će se otvoriti desnom tipkom računalnog miša kliknite ili na usbaapl64.inf ili na usbaapl.inf pa odaberite Install. Učinite to samo ako datoteka završava s .inf. Po završetku instalacije odspojite iPhone i ponovno pokrenite računalo. Zatim ponovno spojite iPhone i otvorite iTunes.

Što ako ste preuzeli iTunes od Microsofta?

Desnom tipkom računalnog miša kliknite na Start i odaberite Device Manager. Skrolajte do Portable Devices i otvorite tu kategoriju. Potražite u njoj svoj iPhone. Desnom tipkom miša kliknite na sličicu i odaberite Update driver. U prozoru koji će se otvoriti odaberite Search automatically for updated driver software. Kad se program pokrene pokušajte otvoriti iTunes.

Ako i dalje ne prepoznaje iPhone, pokušajte deinstalirati i ponovno instalirati iTunes.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!