NOVO PRAVILO

Konačno! U Googleu će strože provjeravati zašto aplikacije prate vašu lokaciju

24.02.2020 u 10:20

Bionic
Reading

Do početka studenog ove godine sve aplikacije u Googleovoj trgovini Play morat će proći novu rundu provjere kako bi pokazale treba li im doista vaša lokacija kako bi funkcionirale

Aplikacije za operativni sustav Android koje u pozadini mogu pratiti vašu lokaciju dobit će nova ograničenja. Točnije, novi postupak provjere trebao bi odrediti je li pojedinoj aplikaciji doista nužan pristup vašim podacima.

Promjene će stupiti na snagu za sve nove aplikacije u trgovini Play od 3. kolovoza, a za sve aplikacije općenito od 3. studenog ove godine.

NOVA GENERACIJA

Pobrojali smo videoigre koje apsolutno moraju doći na PlayStation 5

Pogledaj galeriju

Iako je praćenje aplikacije od ključne važnosti za brojne aplikacije i servise, ta značajka može biti prilično invazivna ako ju aplikacije koriste bespotrebno. Praćenje u pozadini može biti još neugodnije jer je moguće kako uopće niste svjesni da uređaj i softver prate vaše kretanje.

Novi postupak provjere trebao bi prisiliti aplikacije da ponude opravdanje za korištenje praćenja, i ograničiti mogućnosti praćenja ukoliko opravdanje nije zadovoljavajuće.

Kako će funkcionirati provjera?

U Googleu kažu kako će novi postupak provjeravati da li je za osnovnu funkcionalnost aplikacije doista nužan pristup podacima o lokaciji u pozadini.

Primjerice, aplikacija društvene mreže koja omogućava uključivanje praćenja lokacije za dijeljenje tih podataka s prijateljima ne bi trebala biti problematična. Ali, teže će biti opravdati aplikaciju za pronalaženje trgovina jer ona može biti podjednako funkcionalna i ako se podatke o lokaciji koristi samo dok je uključena.

Ukoliko je korisnik dobio jasnu obavijest o tome kako se koriste podaci o praćenju, aplikacija će imati veće izglede biti prihvaćena.

Iz Googlea su podsjetili razvojne programere kako su odgovorni ne samo za vlastiti računalni kod, već i za softverske alate drugih developera koje koriste u svojim aplikacijama.

Iako je rok za nove aplikacije postavljen u kolovozu, developeri mogu zatražiti provjeru svojih aplikacija od svibnja ove godine.

Ova je promjena dio šireg obračuna sa zlorabama podataka prikupljenih praćenjem lokacije u Androidu, nakon što je Apple u operativnom sustavu iOS 13 omogućio jednokratno odobravanje osjetljivih dozvola za pristup podacima, kao i ponudio podsjetnike o praćenju lokacija u pozadini.

Doduše, neka od tih ograničenja ne vrijede, čini se, za neke Appleove aplikacije (primjerice, Find My). U Googleu su najavili kako će se nova ograničenja odnositi i na njihove aplikacije, piše Verge.