JEDVA ČEKAMO

U Firefoxu ćemo moći imati podvojene identitete online?

20.06.2016 u 12:55

Bionic
Reading

Mozilla testira novu značajku za svoj web preglednik koja bi nam mogla omogućiti istovremeno korištenje dvije odvojene osobnosti online

Svi surfamo webom tražeći različite stvari s različitim postavkama i u različitim dijelovima dana. U uredu ćete tražiti nešto vezano uz posao, kod kuće više visiti na društvenim medijima i gledati zabavne video zapise. Bar u idealnoj situaciji, naravno.

No, to kako se ponašamo online u velikoj mjeri biva praćeno. Sve što pretražujete ili čemu pristupate online malo po malo slaže vaš digitalni profil, pri čemu praktično uopće ne uzima u obzir kontekst u kojem su podaci prikupljeni.

U Mozilli su se, čini se, domislili odličnom rješenju za ovaj problem. Trenutno za svoj web preglednik Firefox testiraju 'kontejnere' (Containers), značajku koja omogućuje stvaranje različitih identiteta online temeljenih na različitim situacijama, kao i logiranje na više različitih korisničkih računa na istom web odredištu u isto vrijeme, uz poboljšanju zaštitu privatnosti i računalne sigurnosti.


Tako ćete, primjerice, moći logirati se u dva odvojena korisnička računa na Facebooku u isto vrijeme bez otvaranja drugog web preglednika ili pokretanja desktop aplikacije. Dovoljno će biti otvoriti izbornik File pa New Container Tab i odabrati između opcija Work, Personal, Shopping i Banking

Svaki od kontejnera prikuplja zasebne setove internetskih kolačića (cookies). Svaki put kad se prebacite na novi identitet online (odnosno promijenite kontekstualne identitete, kako ih u Mozilli nazivaju) mijenja se set kolačića koje kontejner prikuplja.

Više:Tech Times