KRIV JE ŽARGON

Tvitovi su se skratili

Bionic
Reading

Duljina poruka značajno se skratila od 2009. godine do danas, pokazali su rezultati istraživanja među korisnicima Twittera u Sjedinjenim Državama

Tijekom 2007. tviteraši su tvitnuli 400 tisuća tvitova u tri mjeseca. Do lipnja 2010. godine taj je broj narastao na 65 milijuna dnevno. Danas, Twitter broji 200 milijuna korisnika koji šalju oko 400 milijuna tvitova dnevno, piše MIT Technology Review

Christian Alis i May Lim s Filipinskog sveučilišta izmjerili su kako su se tvitovi mijenjali od rujna 2009. do prosinca prošle godine. Što im se dogodilo? Smanjili su se, i to drastično.

Prikupili su 229 milijuna tvitova iz tog razdoblja. Izmjerili su duljinu svakog od njih i to povezali s datumom objave. Otkrili su nešto zanimljivo. Broj riječi pao je s osam na pet. I to je globalna pojava.

Alis i Lim to objašnjavaju sve učinkovitijim korištenjem žargona. A to bi moglo značiti da se tviteraši dijele u dobro definirane skupine koje razumiju isti žargon.

Istraživali su i kako duljina tvitova varira geografski, od savezne države do države u SAD-u. Usporedili su te promjene s različitim socioekonomskim statistikama iz popisa stanovništva. Rezultati su ih iznenadili.

Pokazalo se da je broj tvitova snažno povezan s brojem stanovnika. Stanovnici država na jugoistoku i istoku SAD-a, kao i crnci, skloniji su kraćim izrazima. Zašto, to je još uvijek misterija.