KAO U MINORITY REPORTU

Trump ima rješenje za masovna ubojstva, a na akciju poziva - društvene mreže

06.08.2019 u 11:18

Bionic
Reading

Američki predsjednik želi da društvene mreže, u suradnji s vlastima, otkrivaju moguće počinitelje masovnih ubojstava prije no što oni naprave zlodjelo

Nakon nedavna dva masovna ubojstva u Sjedinjenim Državama (El Paso u Teksasu i Dayton u Ohiju), američki predsjednik Donald Trump rekao je kako će njegova administracija od tvrtki koje stoje iza društvenih mreža zatražiti razvoj alata koji mogu otkriti potencijalne masovne ubojice.

Govoreći o tim nasilnim zlodjelima, Trump je ustvrdio kako 'moramo biti bolji u prepoznavanju i djelovanju temeljem ranih znakova upozorenja'. Tu bi zadaću, uvjeren je, trebali preuzeti zaposleni u društvenim mrežama.

PRIRUČNIK ZA SUTRAŠNJICU

Bez ovih 12 riječi i izraza teško ćete razumjeti tehnologiju budućnosti

Pogledaj galeriju

'Dajem nalog Ministarstvu pravosuđa da u suradnji s lokalnim državnim i saveznim agencijama, kao i tvrtkama u čijem su vlasništvu društvene mreže, razviju alate koji mogu otkriti masovne ubojice prije no što počine zločin', rekao je.

Trump nije precizirao kako bi ti alati mogli izgledati, ali moguće je kako aludira na korištenje prediktivnog softvera u analizi aktivnosti korisnika pri pronalaženju mogućih masovnih ubojica. To bi, doduše, značilo djelovanje vlasti prije no što osoba počini nasilni zločin, otprilike kao u filmu Minority Report, što za sobom povlači niz problema vezanih uz zaštitu privatnosti, ali i odgovornosti onih koji raspolažu takvim alatima.

Trump je ranije na Twitteru optužio medije općenito kako su 'uvelike doprinjeli gnjevu i bijesu' u SAD-u, ali je ujedno prozvao 'sveprisutne jezive i grozne video igre' koja stvara kulturu koja 'slavi nasilje'. Očekivano, u govoru je Trump uglavnom zaobišao pitanje strože kontrole pristupa oružju. Na Twitteru je pozvao na 'jače provjere', ali ih je povezao s promjenama u zakonu o imigrantima, piše Verge.