utrka za zaradom

Tri AI diva proglasila su se zakladama i tvrde da rade za opće dobro. Što se krije u pozadini?

28.12.2023 u 16:50

Bionic
Reading

Startup Elona Muska za umjetnu inteligenciju xAI, koji stoji iza chatbota Grok, pokrenut je u Nevadi kao zaklada, izvijestio je The Information u utorak. Najnoviji je to AI startup koji je sebi dao neobičnu korporativnu strukturu koja, na papiru, daje prednost javnom dobru uz profit, čime ga u stopu prate OpenAI i Anthropic. Opća svrha xAI-ja je 'stvoriti pozitivan utjecaj na društvo u cjelini', navode iz tvrtke

Tri vodeće američke tvrtke za umjetnu inteligenciju proglasile su se zakladama ili neprofitnim organizacijama. OpenAI, Anthropic i xAI prijeva svega smatraju umjetnu inteligenciju preopasnom za maksimiziranje profita... ili bi barem željeli da u to vjerujemo.

To možda zvuči moralno ispravno, ali nemojte se zavaravati - te tvrtke generiraju ogromne količine novca i žele generirati još više. Anthropic navodno predviđa 850 milijuna dolara prihoda u 2024., a OpenAI se procjenjuje na 100 milijardi dolara. Drama u OpenAI-ju - gdje se činilo da je Altmanov ogranak usmjeren na profit nadjačao neprofitni odbor - baca sjenu sumnje na sve tvrdnje bogatih AI startupa koji navodno koriste društvu, prenosi Gizmodo.

XAI Elona Muska osnovan je kao zaklada koja stoji iza chatbota za 'slobodu govora', dizajniranog za 'ljude svih pozadina i političkih pogleda'. U međuvremenu, Anthropic je osnovan jer OpenAI nije bio dovoljno fokusiran na sigurnost, a cilj mu je, tvrde, 'pomoći ljudima i društvu da napreduju'.

A OpenAI je glavne igrače poput Googlea smatrao previše orijentiranima na profit, te je osnovan kako bi 'osigurao da opća umjetna inteligencija koristi cijelom čovječanstvu'. Dakle, svi ističu svoju moralnost, tvrdeći da su upravo njihovi startupi put do umjetne inteligencije koja spašava čovječanstvo.

  • +5
Sam Altman Izvor: Profimedia / Autor: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Zaklade' kao što su xAI i Anthropic mogu imati određene pravne prednosti u usporedbi s javnom tvrtkom. Zakonodavno tijelo Nevade kaže da 'nijedna osoba ne može pokrenuti tužbu protiv zaklade ili čelnika' Čini se da to znači da nijedno vanjsko tijelo ili pojedinac ne može smatrati xAI odgovornim za tvrdnje o 'dobrobiti društvu'.

Sva potraživanja protiv tvrtke moraju potjecati od internog šefa ili velikog dioničara kroz 'postupak prisilne naplate'. To je vrlo različito od tradicionalnih javnih tvrtki, poput Applea ili Googlea, koje regulira Komisija za vrijednosnice i burzu SAD-a (SEC).

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

AI startupi se oblikuju u moralno pravedne lidere koji generiraju profit za obične tvrtke. Dok xAI mora služiti čovječanstvu, Grok Elona Muska je značajka na njegovoj platformi društvenih medija X - privatnoj korporaciji koja se nada profitu bez obveze da služi društvu - iako tvrdi drugačije. Ulagači u X će posjedovati 25 posto xAI-ja, prema The Informationu. Isto vrijedi i za Anthropic, koji je dobio preko šest milijardi dolara od Googlea i Amazona. I naravno, odnos Microsofta i OpenAI-ja koji je privukao pozornost regulatora.

OpenAI, Anthropic i xAI gotovo su se jednoglasno kladili da će povjerenje biti ključan čimbenik. Ovi startupi znaju da će imati dramatičan utjecaj na društvo i spremaju se pozicionirati se kao 'dobri momci'.