NEW YORK TIMES

Ćenan o tužbi protiv OpenAI-ja i Microsofta: 'Otvara se Pandorina kutija'

28.12.2023 u 13:36

Bionic
Reading

Hajdi Ćenan, predsjednica udruge CroStartup i suosnivačica startupa airt, bila je gošća Novog dana na N1. Tom prilikom osvrnula se na slučaj New York Timesa koji je tužio OpenAI i Microsoft

New York Times u srijedu je podnio tužbu protiv OpenAI-ja i Microsofta zbog kršenja autorskih prava i krađe intelektualnog vlasništva, u kojoj tvrde da te kompanije neovlašteno koriste njihove tekstove za vježbanje jezičnih modela umjetne inteligencije'.

'Ovu godinu su obilježili veliki jezični modeli od kojih je najpoznatiji ChatGPT OpenAI-ja, a financirao ga je Microsoft velikim dijelom. Oni su upotrijebili sve izvore podataka, odnosno tekstove koji se mogu pronaći na internetu kako bi istrenirali svoje modele, što je uključivalo i izvore koji nisu bili dostupni za takav pothvat. New York Times se pokušao dogovoriti za nekakav ugovor za korištenje svih njihovih sadržaja koje su isproducirali novinari', objasnila je Ćenan za N1.

Navela je i kako New York Times nije prva kuća koja je tužila ovakve modele za korištenje njihovog sadržaja, ali da su to do sada uglavnom bili samo pojedinci.

'Dva su moguća scenarija, a to je da sud presudi u korist New York Timesa i svih kojih su ih tužili, što otvara Pandorinu kutiju i vjerojatno će dosta naštetiti i zaustaviti razvoj velikih jezičnih modela, te razvoj tehnologije koji smo vidjeli unutar godinu dana.

Ili će s druge strane biti donesena odluka da je to učinjeno za dobro i da to treba pustiti, jer tehnologija koja se razvija može donijeti nevjerojatne pomake', rekla je Ćenan te dodala kako smatra da će sljedeću godinu obilježiti AI asistenti i agenti.