PROBLEMATIČNE DATOTEKE

Iritantni bug iz 90-ih ponovno napada Windowse

30.05.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Jedan od poznatijih bugova iz ere Windowsa 95 i 98, bio je vezan uz problematično nazvane datoteke. Sustav bi ih pokušao učitati - i jednostavno se srušio. Nova napast koja se širi webom djeluje na računala koja vrte Windows 7 i Windows 8.1, čineći sličnu stvar kao i prethodnici, no srećom je bezopasna

Datoteke s 'lošim' imenom mogu izazvati usporavanje sustava Windows 7 i 8.1 te njegovo konačno rušenje s vremenom. Sigurnosni stručnjaci otkrili su niz malicioznih stranica koje ciljaju upravo gore spomenute operativne sustave. 

Točnije, datoteke problematičnog naziva petljaju se u Windows Master File Table na disku NTFS datotečnog sustava, čime korisnik (i sustav kao takav) imaju sve manje sredstava na raspolaganju. Naposljetku se sustav potpuno sruši. 

Sve što je potrebno za takav rezultat je posjet problematičnoj stranici, koja prikazuje sliku kodiranu na poseban način. Sreća je to što računalo zapravo nije kompromitirano u sigurnosnom smislu, iako može doći do gubitka vrijednih otvorenih dokumenata naprosto jer se sustav može srušiti. 

Rješenje je, piše TechRadar, tek jednostavan reboot i pamćenje stranice odakle je stvar i stigla, kako se sve ne bi ponovilo.