TRIBINA U PETAK

Trebamo li šutjeti o vjeronauku u školama?

05.03.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Istraživanja iskustava roditelja školske djece nedvojbeno su pokazala da hrvatski obrazovni sustav u kojem se vjeronauk poučava u javnim školama diskriminira nereligiozne, ali i pripadnike religija s malobrojnom sljedbom

Prema rezultatima analize Foruma za slobodu odgoja, ta se diskriminacija uglavnom očituje kroz nametanje stava većine kao normalnog te kroz omalovažavanje, odnosno stvaranje osjećaja manje vrijednosti neistomišljenika. U Forumu su upozorili da vjeronauk nije samo jedan školski predmet, jer je izbor vjeronauka – za razliku od izbora informatike – vrlo često i izbor identiteta. Koliko je jak taj pritisak, zorno pokazuje statistika prema kojoj u osnovnim školama vjeronauk pohađa čak 90,57 posto učenika.

Unatoč tome svaka inicijativa da se učenicima omogući izbor između vjeronauka i nekog drugog predmeta poput etike ili građanskog odgoja nailazi na snažan otpor u crkvenim krugovima.

U Forumu smatraju da je nereligioznim roditeljima potrebno pomoći, da im treba osigurati mogućnost žalbe, zahtjeva za inspekcijom, pa čak i tužbe u slučaju zlostavljanja ili diskriminacije njih ili njihove djece u školi.

Udruga građana za zaštitu ljudskih prava 'David' i Građanska inicijativa 'Nisam vjernik' ovom će problemu diskriminacije djece, roditelja i nastavnika posvetiti tribinu pod nazivom 'Trebamo li šutjeti?' s temom: 'Vjeronauk u školama: diskriminacija djece, roditelja, nastavnika i sustava školstva'. Niz predavanja održat će teolog i novinar Anto Mikić, njegov kolega s istim zanimanjem Drago Pilsel te Neven Barković iz Inicijative 'Nisam vjernik' i Boris Stanojević iz Udruge 'David' u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj 5 u Zagrebu 9. ožujka u 18 sati