ZBOGOM

Adobe konačno odlučio ubiti Flash

27.07.2017 u 14:51

Bionic
Reading

Adobe konačno planira ugasiti Flash - softver koji je internet učinio bogatijim elegantnom grafikom, animacijama, igrama i aplikacijama te pritom razjario tisuće developra i korisnika koji su s programom imali gadnih problema

Svršetak ere Adobe Flash Playera na žalost mnogih neće stići uskoro. Adobe je ovog utorka objavio da će prestati s nadogradnjama i distribucijom Flasha prije kraja 2020. što je mnogobrojnim korisnicima donijelo smješak na lice, s obzirom da je softver redovito korišten za takozvane zero-day napade. On je, podsjećamo, jedan od omiljenih alata u arsenalu hakera koji planiraju cyber-napade, naglašavaju Thehacknews.

'Prestat ćemo s nadogradnjama i distribucijom Flash Playera krajem 2020. te ovom prilikom ohrabrujemo tvorce sadržaja da prebace sav svoj sadržaj u Flashu u nove otvorene formate' slovi službena izjava iz Adobea.

Zastarjela relikvija

Adobe će do 2020. i dalje biti u partnerstvu s Appleom, Googleom, Facebookom, Microsoftom i Mozillom kako bi nudio sigurnosne nadogradnje za Flash Player u njihovim web preglednicima te podržao nove verzije njihovog softvera. Tijekom tog vremena, kompanija neće nuditi nikakve novitete u samome programu. Ova odluka donesena je, podsjetimo, čak sedam godina nakon što je glavni čovjek Applea Steve Jobs otvoreno proglasio Flash Player zastarjelim. Ranije ove godine Google je također počeo sa polaganim izbacivanjem Adobe Flasha iz Chromea. Inačica 53 aplikaciju je zamijenila puno učinkovitijom HTML5 te izbacivanjem Flasha iz svoje reklamne platforme.

Čak i Microsoft polako raskida sa Flashem. Edge i Internet Explorer u 2019. će u cijelosti napustiti format, dok će Windowsi to učiniti 2020. Google će na Chromeu nastaviti sa polaganim izbacivanjem Flasha tijekom idućih par godina blokirajući reklame koje koriste Adobeovu aplikaciju.

Koji je plan?

YouTube je još u siječnju prošle godine napustio Flash, dok Mozilla planira u cijelosti napustiti Flash do kraja 2020. Appleov preglednik Safari trenutno traži eksplicitnu korisničku dozvolu na svakoj stranici čak i nakon što korisnici odluče instalirati Flash.

Ukratko, službeni dan pogreba Adobe Flash Playera je 31. prosinac 2020. Tijekom tog perioda, svi tvorci sadržaja moći će koristiti Adobe Animate CC, Adobeovo rješenje za razvoj animacija u HTML5 formatu.