PRIVATNI SVIJET

Što je Finstagram i zašto mu raste popularnost?

27.07.2017 u 15:16

Bionic
Reading

Životi na Instagramu ponekad se čine krajnje nestvarnima i naizgled samo potiču na ljubomoru. Za mnoge mlade teško da prođe i koji sat, a da ne provjere svoje korisničke račune na društvenim mrežama. Jedna strana Instagrama u posljednje vrijeme dobiva na popularnosti iz drugačijih razloga nego pokazivanja fenomenalnih i filtriranih fotki...

Prema Pew istraživanju iz 2015. godine, čak 92 posto tinejdžera svakodnevno se spaja na internet, a četvrtina njih navodi kako su stalno spojeni na društvene mreže. Facebook uživa najveću popularnost, no više od pola svih tinejdžera aktivno je i na Instagramu. 

Instagram kao foto društvena mreža zauzima poseban karakter na mreži svih mreža, no općenito je riječ o odredištu na kojeg se ide uživati u tuđim foto radovima i/ili prikupljanju lajkova. Bilo da je riječ o nečem umjetničke prirode, pokazivanju nove odjeće ili tek kakvom epski namještenom selfiju, Instagram se čini punim pogotkom za izražavanje. Tu u priču sad sve više ulaze i lažni računi, koji postaju sve popularniji iz razloga koji nemaju mnogo veze s osnovom Instagrama...

Riječ je o fenomenu #Finstagram, a pod kojim se krije brdo materijala kojeg tinejdžeri ne žele vidjeti o sebi. Finstagram ili još kraće 'Finsta' je lažni Instagram račun. Oni su u pravilu označeni kao privatni te sadržaj mogu vidjeti samo odobreni pratitelji. Uglavnom se drže pored 'glavnog' računa te se teško mogu dovesti u vezu na temelju korisničkog imena. 

Kao i kod mnogih drugih fenomena online i za ovaj su zaslužni - tinejdžeri. 

Čemu ovakvi računi? Pa, da se vlasnici mogu još lakše izraziti van okvira osnovnih Instagram računa. Na Finstagramu se tako redovito nalazi sadržaj koji nije poželjno namješten, brojni memi, užasni selfiji prijatelja i fotografije koje općenito nitko ne želi staviti na glavni račun - jer bi to pokvarilo estetiku, među ostalim. 

Sve više mladih danas ima višestruke korisničke račune na društvenim mrežama - one 'stvarne' na kojima pažljivo biraju sadržaj za objavu i one 'lažne' na kojima mogu pokazati svoj stvarni karakter. Možda kome zvuči ironično, no stvari su takve. 

Mnogi od njih nastavljaju koristiti Finstagram i nakon što krenu na fakultete, čime im je omogućeno da 'vječno budu tinejdžeri'.

Međutim, postoje i Finstagram računi mladih koji se ne razlikuju pretjerano od glavnih računa. Daily Dot je intervjuirao neke od vlasnika Finstagram profila i saznao kako dio njih te zaključane profile koristi za osobniji pristup i uz mnogo manje razmišljanja o slanju sadržaja.