GEJMING

Tražite dobru kartašku videoigru? Bacite pogled na ove izvrsne naslove

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 01.08.2020 08:54
  • Objavljeno 01.08.2020 u 08:54
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Mega Crit Games

Kartaške igre na računalima zanimljiv su nišni žanr koji kombinira planiranje, strategiju i vrlo često elemene fantastike. Donosimo vam pet najboljih 'deckbuildera' za računala i konzole

Kartaške igre na računalima prilično su se razvile od pasijansa za Windows 95. Premda i dalje postoje digitalne adaptacije Pasijansa, Pokera, Bele, Preferansa i drugih, nova era računalne kartaške igre najčešće kombinira RPG žanr i takozvani deckbuilding, postupno građenje špila pomoću kojeg igrač savladava izazove koje mu daje računalo.

Slay the Spire

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Mega Crit Games

'Deckbuilderi' su kao žanr postali izuzetno popularni nakon izlaska megahita Slay The Spire, igre koja je kombinirala nišni 'roguelike' žanr s elementima kartaških igara poput Magic The Gatheringa i Hearthstonea. Slay the Spire smo stavili na sam početak naše liste iz jednostavnog razloga - većina igara ga na neki način pokušava imitirati, bilo dodavanjem 'mutatora' koji mijenjaju pravila igre ili samim mehanikama.

Slay the Spire je, tim rečeno, roguelike deckbuilder u kojem, kao što naslov nalaže, nastojite uništiti toranj kojim se tijekom igre penjete. Svaki kat donosi svoj izazov, bila to izravna borba sa čudovištima ili posebni događaj koji uz određeni rizik igraču može dati određeni bonus. U Slay the Spireu igrač preuzima ulogu jednog od četiri likova koji, pored jedinstvenih mehnika, nude i vlastiti set karata koji se svakim vašim pokušajem pojačava.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Mega Crit Games

Steamworld Quest

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Image & Form Games

Steamworld Quest je, u usporedbi sa Slay the Spireom, prilično jednostavna igra. U njoj preuzimate kontrolu nad grupom robota-vitezova-avanturista koji otkrivaju tajnu iza invazije zlikovaca. Svaki lik ima svoj špil karata koje nadograđujete i slažete između bitaka, a cilj vam je složiti sinergiju između tri lika koje kontrolirate.

Zahvaljujući ograničenom fondu karata, vrlo jasnom sučelju i nevjerojatno šarmantnoj grafici, Steamworld Quest je vrlo pitki RPG deckbuilder skrojen za skoro sve uzraste.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Image and Form

Monster Train

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Shiny Shoe

Nakon globalnog uspjeha Slay the Spirea, na tržište je nahrupila tona igara koje su ga nastojale kopirati. Monster Train je odlučio kombinirati elemente deckbuildera, roguelikea i tower defencea i začudo - ta kombinacija funkcionira. Problem je, doduše, što svi ti elementi doprinose igrinoj težini koja je, nedvojbeno, prilično visoka.

Slay the Spire volimo zamišljati kao šah u više dimenzija. Ako ste dobri u deckbuilderima i tower defenseu, igra bi vas mogla i te kako oduševiti. Još jedna dobra stvar vezana uz igru je što jedno porigravanje, ako dođete do kraja, traje nešto manje od pola sata. Ovo smo u izvornoj recenziji spomenuli kao jedan od igrinih nedostataka, no nakon nekoliko desetaka sati provedenih u igri zaključili smo da je to zapravo jedna od njezinih prednosti - dijelom zato jer je zbog hrpe stvari koje se ovijaju odjednom igraču teže održati koncentraciju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Good Shepherd

Griftlands

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Klei

Griftlands je pričom pogonjeni RPG naslov koji dobro isprobanu formulu nastoji oblikovati u konstruktivnu cjelinu s opipljivim posljedicama. Riječ je o vrlo složenoj kartaškoji igri napravljenoj za ljubitelje dobre naracije i post apokalipse, začinjene jako zanimljivim likovima, izvrsnom art direkcijom i prilično zbunjujućim pravilima.

Griftlands je trenutno u fazi razvoja, što znači da će se puno toga s vremenom promijeniti, na što donekle i računamo s obzirom da nam se igra čini kao nešto što bi, uz malo dizajnerskih preinaka, moglo postati pravim hitom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Klei

Dicey Dungeons

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Terry Cavanagh

Dicey Dungeons je umotvorina irskog dizajnera Terryja Cavanagha u kojoj preuzimate ulogu divovske kockice koja sudjeluje u kvizu kojeg doslovno vodi Sreća. Šou je, naravno, oblikovan u iznimno opasnu i smiješnu tamnicu kroz koju se igrač probija igrajući vrlo modificirani jamb.

Dicey Dungeons je napravljen tako da igraču pruži osjećaj istraživanja i otkrića, objasnivši mu osnovne mehanike u minimalnom broju crta. Na igračima je da istražuju svaku od dostupnih klasa, isprobaju hrpu različitih predmeta i kombinacija te konačno zabiju zadnji udarac Sreći koja, očigledno, želi da njezinu opasnu igru igraju zauvijek.

Izvor: Društvene mreže

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!