BIRAMO NAJBOLJE

Tportalov Vizionar godine: Ovo su kandidati za nagradu u kategoriji tehnologija

18.01.2024 u 12:52

Bionic
Reading

Neki od njih veterani su IT industrije u Hrvatskoj, svaki je u svom području vrhunski stručnjak - od profesora i znanstvenika do inženjera i poduzetnika - a svi oni su, zahvaljujući dugogodišnjim uspjesima i inicijativama, kandidati za tportalovu nagradu Vizionar godine u kategoriji tehnologija

Tportal kreće s novim ciklusom godišnje nagrade Vizionar godine u pet kategorija: gospodarstvo, tehnologija, društvo, kultura i sport, uz posebnu krovnu nagradu Vizionar godine. Dobitnici će biti proglašeni na konferenciji 14. veljače.

Jedan od elemenata tportalova projekta je i cjelogodišnji medijski sadržaj što će kontinuirano otkrivati i isticati one koji se aktivno zalažu za nužne izmjene ustaljenih obrazaca, onih što koče razvoj, te koji mijenjaju perspektivu Hrvatske.

Izbor Vizionara godine počeo je okupljanjem tportalovih 100 - 100 ključnih suradnika, komentatora, sugovornika, analitičara i kroničara medija koji utječu na sadržaj news portala i koji su nominirali svoje kandidate za Vizionara godine u svakoj kategoriji. Izbor je potom sužen na pet kandidata s najviše nominacija u svakoj kategoriji.

U kategoriji tehnologija istaknulo se pet kandidata: osnivač Photomatha Damir Sabol, pokretači studija Primijenjena kognitivna znanost Renata Geld i Dario Bojanjac, voditelj Nuqleusa Matija Srbić, osnivači startupa airt Hajdi Ćenan i Davor Runje te Marin Bek i Dejan Strbad, osnivači Ascalije.

  • +4
Damir Sabol Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Damir Sabol, hrvatski IT veteran i osnivač tvrtke Photomath

Hrvatski IT veteran Damir Sabol vjerojatno je prvi priznati tehnološki serijski poduzetnik u Hrvatskoj koji je pokrenuo nekoliko danas svjetski uspješnih projekata i stvorio niz priznatih proizvoda. Sabol je značajno utjecao na razvoj internetskog poslovanja i digitalnih medija u Hrvatskoj. Kada je imao samo 26 godina, stvorio je Iskon, a u godinama kasnije Photomath, danas najpreuzimaniju hrvatsku aplikaciju, te Microblink, jednu od najmoćnijih svjetskih AI kompanija.

Bio je jedan od prvih hrvatskih poduzetnika koji su uspješno ušli na američko tržište, a i prvi je uspješno prodao svoju tvrtku tehnološkom divu Googleu.

Renata Geld i Dario Bojanjac, pokretači studija Primijenjena kognitivna znanost

Donedavno su filozofija i FER bili dva odvojena svijeta u domaćoj akademskoj zajednici. A da se tehnologija i filozofija zbližavaju u stvarnom svijetu, tražeći nove multidisciplinarne stručnjake, prepoznalo je dvoje profesora - Renata Geld i Dario Bojanjac - te su pokrenuli novi studij Primijenjena kognitivna znanost u suradnji s FER-om i Filozofskim fakultetom Zagreb.

Ove godine upisano je prvih 30 studenata te će dobiti odličan uvid u oba svijeta i biti spremni za karijeru budućnosti.

Matija Srbić, voditelj deep-tech venture buildera Nuqleus

FER-ovac Matija Srbić pokrenuo je deep-tech venture builder Nuqleus, u želji da potakne osnivanje i razvoj visokotehnoloških startupova te spoji znanost i uspješne tvrtke. Okupili su više od 40 mentora i veliku zajednicu iz tehnološke industrije i startup ekosustava, a danas bilježe sjajne rezultate.

Osim Nuqleusa, Matija je i voditelj projekta Scinergy kroz koji ciljano povezuje znanstvenike i tvrtke radi pokretanja novih, zajedničkih projekata.

Davor Runje i Hajdi Ćenan osnivači startupa airt

Hajdi Ćenan i Davor Runje predvodnici su domaće AI scene, a najveći iskorak napravili su dobivanjem patenta za tehnologiju dubokog učenja, što im omogućuje predvidljivost rada neuronskih mreža bez gubitka učinkovitosti i točnosti te značajno smanjenje potrošnje energije.

Za domaću tehnološku scenu velika je stvar razviti mogućnost patentiranja inovacija u najsuvremenijim tehnologijama, a Ćenan i Runje svoje znanje kroz startup airt, koji je vani već priznat u kratkom roku, nesebično dijele s drugim poduzetnicima.

Marin Bek i Dejan Strbad, osnivači Ascalije

Dvojica inženjera osmislila su kako stare industrijske pogone uz minimalna ulaganja pretvoriti u industriju 4.0, zbog čega ih nazivaju i 'šaptačima strojeva'.

Njihovim rješenjem pogoni dobivaju mogućnost mjerenja i analize svih važnih procesa, što otvara nove mogućnosti u proizvodnji. Lani su prikupili novi kapital koji će omogućiti širenje poslovanja, otvaranje novih radnih mjesta i još bolje pozicioniranje Hrvatske u digitalnoj transformaciji tradicionalnih industrija.