POTUKLI HP

Tko proizvodi najviše računala? Apple!

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 25.01.2012 14:45
  • Objavljeno 25.01.2012 u 10:39
ipad 2

ipad 2

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Jabučari su po prvi put pretekli Hewlett-Packard po broju prodanih računala i prihodima zahvaljujući rekordnoj prodaji iPada - naravno, ukoliko tablete ubrajate u računala

Tvrtka iz Cupertina ostvarila je rekordnu kvartalnu prodaju - 15,4 milijuna iPada i 5,2 milijuna Macova - ukupno više od 20 milijuna osobnih računala. S mobitelima je išlo još bolje - prodali su 37 milijuna primjeraka, piše Apple Insider. Jedino su iPodi su nastavili slijediti putanju nizbrdo - prodano ih je 15,4 milijuna, 21 posto manje nego lani.

Prema podacima analitičke kuće Gartner, HP je u četvrtom tromjesečju na globalnoj razini prodao 14,7 milijuna računala, Lenovo 12,9, a Dell 11,6 milijuna.

Očekivalo se da će Apple prodati oko 13 milijuna iPada i prestići HP prije druge polovice ove godine. Apple je nadmašio oba očekivanja, ostvarivši duplo veće prihode i zaradu od Microsofta tijekom istog razdoblja.

Tijekom zadnjeg tromjesječja 2011. uprihodio je 46,33 milijarde dolara (gotovo 255 milijardi kuna) i ostvario 13,06 milijardi dolara (gotovo 72 milijarde kuna) zarade.

Prihodi su se gotovo udvostručili u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a imali su i bolju bruto profitnu marginu - 44,7 posto - u odnosu na lanjskih 38,5 posto. U vlastitom trgovačkom lancu ubrali su 6,1 milijardu dolara (33,5 milijardi kuna) prihoda od 110 milijuna posjetitelja.

U ovom kvartalu očekuju kako će uprihoditi 32,5 milijarde dolara (oko 178 milijardi kuna), piše CNET

Čini se da pojava konkurencije, poput Amazonovog tableta Kindle Fire, nije došla ni blizu rušenja iPada s trona. Apple nastavlja dominirati u segmentu tržišta za koje očekuje da će s vremenom prerasti i tržište osobnih računala.

Appleov šef Tim Cook uspjeh pripisuje, između ostalog, razgranatom iPadovom eko sustavu sa 170 tisuća aplikacija te punoj funkcionalnosti, koja kupcima daje veće mogućnosti korištenja. Da bi zadržali stečenu poziciju, nastavit će inovirati kao ludi, rekao je.

Dobra prodaja iPada, kao i iPhonea, povećala je potražnju za drugim Appleovim proizvodima - prijenosnim i stolnim računalima. Petina Macova prodana je u Appleovim dućanima, a svaki drugi kupac nije prije koristio tu platformu.

Prema Gartnerovim podacima, Apple je u 2011. bio i najvećim svjetskim kupcem poluvodiča. HP, dosadašnji predvodnik, pao je na treće mjesto - pretekao ga je i Samsung. Dell je četvrti, Nokia peta, a Sony šesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!