DRUŠTVENE MREŽE

TikTok uvodi ograničenje za mlađe od 18, pogledajte što su pripremili

02.03.2023 u 11:23

Bionic
Reading

Popularna platforma će mlađima od 18 ograničiti korištenje na 60 ili 100 minuta, a opciju će se moći isključiti u postavkama

Tinejdžeri koji odluče napraviti račun na TikToku dobit će automatsko ograničenje korištenja na jedan sat dnevno, izvještava Guardian. Kompanija je najavila dolazak ograničenja koje će se moći postaviti na 60 ili 100 minuta dnevno i koje će se moći kasnije ručno isključiti u postavkama.

Sigurni smo da će mladi korisnici tu postavku nikad neće mijenjati.

Razlika između dosadašnjih postavki i nove verzije softvera je što se ograničenja za nove računa svake osobe mlađe od 18 automatski postavljaju na ograničenje svakodnevnog korištenja. Nakon jednog sata korištenja, aplikacija će vas podsjetiti da je 'vrijeme prošlo te da će se potom lakše odspojiti'.

Roditelji koji se brinu za digitalno zdravlje svoje djece u ovoj pormjeni neće pronaći previše utjehe, s obzriom da je ograničenje praktički nepostojeće. Sve što korisnik treba napraviti je otići u postavke i deaktivirati ga. TikTokov argument je taj da će osoba morati svjesno donijeti odluku da si otključava beskonačno korištenje aplikacije koje može biti štetno.

Roditelji koji žele oštriju kontrolu nad postavkama moći će aktivirati 'family pairing' kojim će svoj TikTok račun spojiti s onim svojeg djeteta te gdje će uređivanje opcija moći deaktivirati.

'Premda ne postoji standard koji definira koliko je vremena pred ekranom 'previše' niti je definiran konkretan štetni učinak dugog gledanja u ekran, razumijemo da tinejdžerima treba dodatna podrška kad nezavisno počnu istraživati svijet oko sebe' rekao je Cormac Keenan, TikTokov voditelj odjela za povjerenje i sigurnost. 'Istraživanja pokazuju da svjesnost vremena provedenog pred ekranima može pomoći pri donošenju odluka što je posebno važno ali obično puno teže mladima'.