NOVA ERA

Tesla odsad proizvodi samo autonomne automobile

  • Autor: Goran Vuzem
  • Zadnja izmjena 24.10.2016 08:36
  • Objavljeno 24.10.2016 u 08:36
Tesla Motors Model S

Tesla Motors Model S

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Šef tvrtke Elon Musk toliko je siguran u ono što radi da je za kraj iduće godine najavio vožnju automobila od Los Angelesa do New Yorka bez potrebe za vozačem

Tesla Motors objavio je kako će svi novi automobili koji izađu iz tvornice odsad imati hardver potreban za potpuno autonomnu vožnju odnosno kolokvijalno zvani autopilot.

Tvrtka je u objavi za medije naglasila kako će potpuno autonomni način vožnje omogućiti automobilu da bude ‘značajno sigurniji od čovjeka za upravljačem’.


Sustav se sastoji od osam surround kamera koje pružaju sliku u 360 stupnjeva s dometom do 250 metara, dvanaest dorađenih ultrasoničnih senzora te radarom koji očitava prepreke ispred automobila a toliko je sofisticiran da može vidjeti kroz obilnu kišu, maglu, prašinu te čak i automobil koji vozi ispred Tesle, kažu iz kompanije. Kako bi sve navedene podatke automobil mogao obraditi, tu je novo računalo koje ima 40 puta više računalne moći te upravlja također novom neuralnom mrežom za procesuiranje vida, sonara i radara.

Tesla tvrdi kako cijeli sustav ima mogućnosti percepcije okoline u svim smjerovima kakve ljudski rod jednostavno ne posjeduje. Naglašeno je kako se nove funkcije još neće pustiti na korištenje već će ih tvrtka pomno testirati na način da će računalo pratiti kako vozi vozač čija Tesla ima novi hardver te potom uspoređivati kako bi to odradio njen autonomni sustav. Kad budu sigurni da su otklonili sve moguće probleme, iz Tesle će vlasnicima modela pustiti update softwarea i oni će moći koristiti potpuno autonomni mod vožnje.

Tesla supercharger punjač Tesla

Tesla supercharger punjač Tesla

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tesla

Kako bi dokazali da su već sad sigurni da je sustav gotovo u fazi završetka, iz Tesle su objavili video u kojem se prikazuje kako Model X potpuno samostalno (doduše zbog važećih zakona za upravljačem je sjedio čovjek) napušta garažu, navigira kroz promet na raznim vrstama cesta i potom se sam parkira. Elon Musk, direktor Tesle toliko je siguran u sustav (koji još mora biti odobren od strane regulatora) da očekuje kako će neki od modela Tesle krajem iduće godine potpuno samostalno voziti odLos Angelesa do New Yorka, odnosno preko SAD-a.

Prodajni salon Tesla automobila u Velikoj Britaniji Tesla

Prodajni salon Tesla automobila u Velikoj Britaniji Tesla

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tesla

Time će dokazati kako će automobili Tesle dostići Nivo 5 autonomne vožnje, što znači da mogu voziti bilo gdje po bilo kakvim vremenskim uvjetima. Najava ovih mogućnosti Tesla dolazi nakon što se tvrtka u Njemačkoj našla pod kritikom ministra prometa zbog upotrebe riječi autopilot kojom se nazivaju njeni sustavi autonomne vožnje. Tesla se od optužbi brani naglašavajući kako javnosti jasno komunicira da su njeni sadašnji sustavi autonomne vožnje nedovoljno sofisticirani da bi im vozač u potpunosti prepustio kontrolu. Bez obzira na kritike, Tesla Motors je treći kvartal zatvorila s najboljim prodajnim rezultatima u povijesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!