JOŠ MALO, JOŠ MALO

Televizori su pojeftinili, a vjerojatno će još i više

13.05.2014 u 06:59

Bionic
Reading

Prošli su mjesec najviše poskupili DVD i MP3 playeri, klima uređaji i sportski satovi, dok su pojeftinili televizori, mikrovalke i autosjedalice, utvrdili su u domaćem web odredištu za usporedbu cijena

Kako kažu u Jeftinije.hr, najveće promjene u sklopu njihovog istraživanja Indeks rasta cijena cijena zabilježene su u kategorijama sportske i dječje opreme te Dom & vrt.


Cijene unutar kategorije Audio & Video opreme generalno su porasle, a porast je najočitiji kod najpopularnijih modela DVD playera, koji su poskupjeli za malo više od 10 posto te kod najpopularnijih modela MP3 playera koji su u travnju bili 20 posto skuplji, oko 80 kn. Cijene televizora pale su neznatno, za oko dva posto, odnosno 55 kn.

U Jeftinije.hr očekuju značajniji pad cijena televizora s približavanjem početka nogometnog prvenstva, kada obično poraste broj uređaja u ponudi, ali i broj akcija i pogodnosti koje trgovine nude.

Od ostalih proizvoda u kategoriji Računalna oprema neznatno su se smanjile cijene zvučnika i monitora, i to za nešto više od dva posto, dok su cijene tableta i prijenosnih računala porasle. U travnju su najpopularniji modeli tableta porasli za oko jedan posto, dok su cijene najpopularnijih prijenosnika porasle za oko tri posto.

U kategoriji Dom & vrt snizile su se cijene gotovo svih proizvoda bijele tehnike i malih kućanskih aparata. Bijela tehnika i kuhinjski aparati u travnju su, općenito gledano, imali nižu cijenu. Promjena je bila najočitija među najpopularnijim modelima mikrovalnih pećnica koje su u travnju pojeftinile za gotovo 20 posto ili oko 110 kn te miksera koji su bili jeftiniji oko 10 posto, za oko 60 kn.


Ostali mali kućanski aparati poput tostera, napa ili glačala pojeftinili su neznatno, za oko dva posto, dok su modeli uvijek tražene bijele tehnike poput perilica rublja i posuđa, hladnjaka i kompleta pećnica i ploča pojeftinili za oko jedan posto.

Očekivano, porasle su cijene klima uređaja, i to za oko 10 posto, odnosno među 20 posto najgledanijih modela klima za gotovo 17 posto, ili oko 550 kn. Neznatno su porasle i cijene kuhala za vodu, za manje od jedan posto te aparata za pečenje kruha, za manje od dva posto.

U kategoriji sportsko-rekreativne opreme cijene su i dalje nastavile rasti. Cijene treking, brdskih i gradskih bicikala i dalje su u porastu, u travnju su bicikli poskupjeli za gotovo 14 posto, odnosno 250 kn. Prošli mjesec poskupjeli su i modeli najgledanijih sportskih satova, i to za oko 200 kn, odnosno 16,57 posto.


Prošlomjesečne uštede kod kupovine opreme za djecu nastavile su se i u travnju - autosjedalice su pojeftinile malo više od 10 posto, isto kao i dječja kolica.

Među 20 posto najpopularnijih modela potrošači su mogli uštedjeti oko 100 kn kod kupovine dječjih autosjedalica, dok su kod kupovine 20 posto najpopularnijih modela kolica u travnju mogli uštedjeti oko 200 kn. Potrošači koji su se u travnju odlučili na kupovinu dječjih igračaka - vozila potrošili su oko 50 kn više nego ranijih mjeseci.