umjetna inteligencija

Suosnivaču OpenAI-ja i pokretaču ChatGPT-ja Altmanu oduzeta izvršna funkcija

18.11.2023 u 06:54

Bionic
Reading

Suosnivaču kompanije OpenAI za istraživanje umjetne inteligencije (AI) Samu Altmanu, poznatom i po uvođenju ChatGPT-a, upravni odbor oduzeo je funkciju izvršnog direktora zbog neuspjeha u komunikaciji s odborom, što bi moglo otežati prikupljanje sredstava za održavanje tog softvera

"Svrgavanjem izvršnog direktora Sama Altmana, ChatGPT gubi svog najboljeg 'prikupljača' sredstava", piše Reuters, dodajući i da je "umjetna inteligencija možda dobro poznata po stvaranju slika sličnih ljudskima, ali ako softver ima javno lice, to je lice Sama Altmana".

Potez upravnog odbora kompanije prema Altmanu komentiraju "iznenađujućim" te da su direktori kompanije, koja sada vrijedi oko 80 milijardi dolara, razlogom naveli neuspjeh Altmana "da bude dosljedno iskren u svojim komunikacijama", a više detalja o tome što je dovelo do 'svrgavanja' Altmana nije bilo poznato u petak.

Tvrtka je uvjerila osoblje da bi bilo dobro i bez njega, ali piše se i da ta "superzvijezda iz Silicijske doline" ostavlja tvrtku s velikom 'rupom' koju treba popuniti i uložiti napore u prikupljanju sredstava jer održavanje softvera puno košta, a potrebni su i talentirani inženjeri.

Altman je samo prije godinu dana izazvao senzaciju uvođenjem ChatGPT-a na AI tehnologiji, za koju mnogi kažu da bi mogla preokrenuti cijele industrije, pa čak i samo čovječanstvo.

Ta je tehnologija od tada potaknula i zabrinutost oko "scenarija sudnjeg dana", u kojemu softver preuzima svijet, nekažnjeno krade intelektualno vlasništvo i čini srednje obrazovanje "leglom varanja" ili jednostavno nepotrebnim, no Altman je na jednom skupu u četvrtak rekao da "teška regulacija nije još potrebna neko vrijeme".

Osim s OpenAI-jem, ove se godine bavi i novopokrenutom tvrtkom za kriptovalute koja skenira šarenice očiju radi provjere.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'