NOVA GENERACIJA

OpenAI potvrdio GPT-5, Altman otkrio detalje

16.11.2023 u 08:52

Bionic
Reading

Čelni čovjek OpenAI-ja Sam Altman dao je neke naznake o tome što očekivati ​​od GPT-5, sljedeće generacije velikog jezičnog modela tvrtke

Svijet više nije isti otkako je OpenAI predstavio svoj AI chatbot ChatGPT u studenom 2022. ChatGPT je trenutno neosporni lider među AI tehnologijama u svijetu, kako u pogledu popularnosti, tako i u slučaju korištenja; toliko da je potaknuo AI utrku među velikim tehnološkim tvrtkama.

ChatGPT je prošao brojne iteracije i trenutno ga pokreće OpenAI-jev najmoćniji veliki jezični model – GPT-4 koji se istaknuo zapanjujućim sposobnostima. No sada svijet željno iščekuje njegovu sljedeću verziju – GPT-5. O GPT-5 do sada se nije znalo mnogo. No čini se da je nedavno izvršni direktor Sam Altman dao neke naznake o sljedećem velikom skoku OpenAI-ja.

Altman je otkrio da OpenAI aktivno radi na GPT-5, dodajući da možda čak posjeduje 'superinteligenciju'. Altman je rekao kako se nada da će prikupiti novac od Microsofta za njegov cilj stvaranja opće umjetne inteligencije (AGI). Izvršni direktor, koji je razgovarao s Financial Timesom, također je rekao da partnerstvo između OpenAI-ja i Microsofta ide 'stvarno' dobro.

Prema izvješću, Altman je trenutačno zauzet fokusiranjem na dva područja – istraživanje o tome kako izgraditi superinteligenciju i načine povećanja računalne snage da se to postigne. 'Vizija je napraviti AGI, shvatiti kako ga učiniti sigurnim i koje su njegove prednosti', ustvrdio je Altman.

Dok je govorio o GPT-5, iako nije dao definitivan vremenski okvir, Altman je rekao da će trebati više podataka za treniranje. A prema Altmanu, ovi će podaci dolaziti iz 'kombinacije javno dostupnih baza podataka na internetu i od tvrtki.', Očekuje se da će GPT-5 biti sofisticiraniji od svojih prethodnika. NoAltman je rekao da je teško predvidjeti koje će nove mogućnosti pokretati novi model.

Izgradnja AI modela poput ChatGPT-a zahtijeva milijarde dolara i ogromne količine računalnih resursa - to je zbog opsežnog finog podešavanja i obuke podataka na milijardama i trilijunima stranica (informacija).