tomislav car

Suosnivač uspješne domaće IT tvrtke u utrci za titulu investitora godine

22.08.2018 u 12:53

Bionic
Reading

Tomislav Car i i investicijski fond South Central Ventures u finalu su nacionalnog dijela natjecanja za titulu ulagača godine u sklopu Central European Startup Awards

Central European Startup Awards je niz događanja u regiji srednje i istočne Europe, pokrenut prije tri godine kao dio natjecanja Global Startup Awards kako bi okupio najbolje iz startup zajednice u tom dijelu svijeta.

Nagrade će biti dodijeljene u ukupno 14 kategorija. U sklopu kategorije Ulagač godine (Investor of the year) bira se pojedinac ili tvrtka s najboljim investitorskim procjenama i brzim odlukama. Pri procjeni se u obzir uzimaju mjerila poput uspješnog izlaska iz ulaganja, ranog ulaganja u poznati startup i realizacije ranije investicije.

U Hrvatskoj se za nagradu u toj kategoriji na nacionalnoj razini natječu investicijski fond South Central Ventures i Tomislav Car, suosnivač i direktor tvrtke Infinum.

top smartfoni

U Hrvatsku je stigao Samsung Galaxy Note9 - pogledajte kako nam je bilo na predstavljanju

Pogledaj galeriju

South Central Ventures je investicijski fond fokusiran na tehnološka poduzeća s uredima u Beogradu (Srbija), Skoplju (Makedonija) i Zagrebu. Upravlja s 40 milijuna eura, od čega je za ulaganja ranoj (seed) fazi predviđeno 1,5 milijuna eura (do sto tisuća eura po tvrtci) te do tri milijuna eura za rast po poduzeću.

Dosad su, između ostalih, ulagali u startupove Agrivi, Bulb, LittleDot, Sentinel, Cognism, Inplayer, Letz, Alchemy, Hunch Insights, TradeCore, Virtus Vita, City Expert, Work Puls i Cube Team.

Tomislav Car osnovao je i vodi jednu od većih i najuspješnijih domaćih IT tvrtki. Suosnivač Infinuma rođen je 1985. u Karlovcu, gdje je završio Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Diplomirao je na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Tvrtku je pokrenuo kad mu je bilo 19 godina. Osim Infinuma nigdje drugdje nije radio.

U njegovom ulagačkom portfelju trenutno je mladi poduzetnik Albert Gajšak i njegov CircuitMess (koji je također u užem izboru za hrvatski startup godine, uz TalentLyft, vHealth Lab, Foodin i Bike2Lock, kao i kategoriji najboljeg novopridošlog startupa). No, i iz Infinuma je poniklo nekoliko novih projekata i tvrtki, kao što su Productive, Ventilator Shark i druge.

Evo i finalista u ostalim kategorijama

Finalisti na nacionalnoj razini u Hrvatskoj u kategoriji novopridošlih startupova su, uz CircuitMess, Smart Lumies, Hubbig, VeeMee i Bike2Lock.

Gajšak je također u kategoriji osnivača godine, gdje su također i Josipa Bračanov te Marin Mrša. Najutjecajnija žena u startup svijetu u Hrvatskoj bit će jedna od ovih kandidatkinja: Martina Grgić, Kaja Pavlinić, Dragana Lipovac, Josipa Bračanov i Kristina Ercegović.

Za titulu startupa s najvećim društvenim utjecajem natječu se Mamforce, Good Game Global, Braille Riddles i vHealth Lab, a najboljeg startupa u području interneta stvari kandidati su Smart Lummies, Mobile Vehicle i Amodo.

U izboru za najbolji financijski startup našli su se EratoExpert i Vayla, dok se za status najboljeg blockchain startupova bore Equinox, Vayla i Beyond Seen Screen. U kategoriji biotehnoloških startupova nalazi se samo VeeMee, a u kategoriji strojnog učenja i umjetne inteligencije su amodo, Hubbig i vHeatlh Lab.

U kategoriji za najbolji akceleratorski ili inkubatorski program su Startup Factory Zagreb i Startup inkubator Rijeka.

O pobjedniku na nacionalnoj razini će odlučivati žiri sastavljen od sedam članova te glasovi publike. Ako se želite uključiti u glasovanje, to možete učiniti ovdje. Pobjednik će sudjelovati u regionalnom natjecanju. Ako i tamo prikupi najviše glasova, sudjelovat će u natjecanju na globalnoj razini.