MARIO BUNTIĆ, TALENTLYFT

Razgovarali smo s tvorcem aplikacije za lov na talente: Svi uspjesi su individualni i nisu dio organiziranog sustava

24.06.2018 u 11:10

Bionic
Reading

'Kapital gotovo uopće ne možete dobiti ako imate tvrtku registriranu u Hrvatskoj. To je realnost, ma što se pričalo', kaže suosnivač startupa u kojem razvijaju platformu za zapošljavanje

TalentLyft je softver koji poslodavcima omogućava jednostavnije i produktivnije zapošljavanje. Putem te platforme moguće je izgraditi ili optimizirati postojeće stranice karijera koje im pomažu privući kvalitetnije ljude da se prijave na otvorena radna mjesta, kao i poboljšati komunikaciju s kandidatima te automatizirati i digitalizirati proces zapošljavanja.

'Neki od naših korisnika uspjeli su smanjiti sate provedene na administrativne poslove za čak 60 posto', rekao je tportalu Mario Buntić, suosnivač i glavni izvršni direktor TalentLyfta.

Prostorije TalentLyfta u Tehnoparku Zagreb Izvor: TalentLyft / Autor: TalentLyft

Taj startup u ponudi ima četiri proizvoda. TalentLyft Source je namijenjen ubrzavanju i olakšavanju pronalaska talenata, TalentLyft Engage unaprijeđenju komunikacije s kandidatima, TalentLyft Convert ističe brend poslodavca, dok TalentLyft Track služi za praćenje i upravljanje profilima kandidata, prijavama na poslove, procesom selekcije te mjerenju učinkovitosti procesa zapošljavanja. Prema Buntićevim riječima, trenutno ima korisnike u više od 20 država.

Snašli se i bez investicija

Ideja za TalentLyft nastala je još za studentskih dana. 'Kolege s fakulteta tada su već imali tvrtke. Vječno su govorili kako ne mogu doći do kvalitetnih ljudi te da im je to veliki problem daljnjem rastu i razvoju. Daljnjim istraživanje saznali smo da mnoge tvrtke diljem svijeta imaju problema s privlačenjem i zapošljavanjem kvalitetne radne snage te da ovaj problem postaje sve očitiji', opisao je Buntić.

I tako je krenulo. Trebalo im je otprilike godinu dana za izradu prve upotrebljive verzije proizvoda koju su klijenti bili spremni platiti, na čemu su radila tri razvojna programera. 'Pravo je čudo što smo napravili u tako kratkom roku proizvod koji su tvrtke počele koristiti', rekao je Buntić.

Kako se radi o softverskom proizvodu online nisu bila potrebna značajnija ulaganja osim vlastitog vremena i znanja. 'Kako smo oba suosnivača tehničke struke jedini trošak je bilo naše vrijeme. Kada bi to kvantificirali po nekoj prosječnoj developerskoj satnici cijena bi bila ogromna.

Tada smo pobijedili na nekoliko startup natjecanja, među kojima je bilo i Moj Zaba Start te osvojili novčanu nagradu koja nam je tada bila od neprocjenjive važnosti. Da smo imali veći inicijalni kapital stvari bi se zasigurno odvijale brže, ali sada smo zadovoljni time što nisu jer smo naučili maksimalno iskorištavati resurse koje imamo na raspolaganju, što je postalo i dio DNK naše tvrtke', istaknuo je Buntić.

Sudjelovanje u Microsoftovim programima Spark i BizSpark pomoglo je da ne razmišljaju o troškovima infrastrukture u početnoj fazi razvoja. Uz to, lokalni ured Microsofta je pomogao s tehničkim pitanjima.

Ipak, odlučili su se na razvoj poslovanja bez vanjskih investicija, tako da su od starta morali razmišljati o prodaji i korisnicima. 'To je bilo odlično jer smo sami osigurali stabilnost i uvjete da napravimo ono što je naša vizija bez pritiska investitora', uvjeren je Buntić.

Neka vas nepovoljni uvjeti ne obeshrabre

Na TalentLyftu trenutno radi tim od 13 ljudi. Taj bi broj do kraja godine trebao narasti na dvadesetak. 'Nedavno samo zaposlili i stručnjaka za filtriranje podataka (Data Scientist) koji se bavi umjetnom inteligencijom. Pomaže nam da iz golih podataka izvučemo smisao i ponudimo našim korisnicima nešto novo i zanimljivo', rekao je Buntić.

Do kraja godine namjeravaju završiti projekt Source, s kojim namjeravaju promijeniti promijeniti način kako tvrtke pronalaze zaposlenike. Usporedno formiraju prodajni tim s međunarodnim iskustvom kako bi se više fokusirali na inozemna tržišta.

U Hrvatskoj i regiji, naglasio je Buntić, nema infrastrukture koja bi omogućila boom u tehnološkom svijetu kad je riječ o razvoju vlastitih proizvoda. 'Svi uspjesi su uglavnom individualni i nisu dio organiziranog sustava. Primjerice, kapital gotovo uopće ne možete dobiti ako imate tvrtku registriranu u Hrvatskoj. To je realnost, ma što se pričalo', uvjeren je.

Ipak, ljudima koji se namjeravaju upustiti u pokretanje posla poručuje kako ih ne treba obeshrabriti okolina koja nije idealna. 'Ako se dovoljno dobro fokusirate možete napraviti pozitivne stvari', zaključio je Buntić.