TEHNO SAVJETi

Sumnjate da netko drugi koristi vaše računalo? Evo kako to i provjeriti

14.11.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Nepoželjni gost vam je kopao po laptopu? Mislite da vas supružnik ili kolega špijunira? Donosimo vam jednostavnu metodu kojom to možete provjeriti, koristili vi Mac ili PC

Mislite da vam je cimer koristio računalo dok niste bili kod kuće, a nemate dokaze? Brinete se je li vaš mali brat ili sumnjičavi supružnik čačkao po vašim fotografijama? Evo kako to možete sve provjeriti u Windowsima ili OS X-u.

Windows

U Windowsima 10 postoji značajka praćenja logiranja koja vam može ispisati pokušaje korištenja vašeg uređaja, uključujući one neuspjele. Nakon što opciju uključite, bilježit će korisničko ime i vrijeme logiranja. 

Za aktivaciju praćenja logiranja trebat ćete koristiti Local Group Policy Editor. Riječ je o moćnom i korisnom alatu kojeg se zbilja isplati naučiti. Za njegovo otvaranje stisnite Start i upišite 'gpedit.msc,' te kliknite na program.

U Local Group Policy Editoru, u lijevom dijelu izbornika spustite se do Local Computer Policy > Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Audit Policy. U desnom izborniku dvaput kliknite na postavku 'Audit logon events'. U prozoru sa postavkama izaberite 'Success' ako želite da Windowsi zabilježe uspješne pokušaje logiranja. Ako izaberete 'Failure', Windowsi će pratiti propale pokušaje logiranja. Nakon što ste izabrali što želite, zatvorite prozor Local Group Policy Editor.

Nakon što aktivirate praćenje logiranja, Windowsi će ih početi bilježiti u Security log. Sve pokušaje logiranja na računalo možete pratiti u Event Vieweru. Pritisnite Start, upišite 'event' i kliknite na 'Event Viewer'. U programu na lijevom izborniku pronađite Windows Logs > Security.

A što je Macom?

Na Macu je moguće provjeriti kada se vaše računalo 'probudilo' iz sleep modea. Prvo otvorite Console pritiskom na Command i razmak ili klikom na ikonu Spotlight. Kada ukucate 'wake' i odskrolate na dno liste, moći ćete pregledati sve nedavne događaje.

  • +2
Najbolji laptopi u 2017. Izvor: Promo fotografije / Autor: HP

Postoje brojni razlozi zbog kojih se vaše računalo 'budi'. Moguće je pretraživati i korištenjem komandne linije upisom: syslog Igrep -i 'Wake reason'. Ovo, naravno, funkcionira jedino ako spustite poklopac svojeg uređaja prije nego što izađete. Kao i u svakom slučaju do sad, uvijek je dobro zaštititi svoj uređaj lozinkom, tako da ga je nemoguće koristiti jednostavnim otvaranjem.