PRESEDAN U ITALIJI

Sud odlučio: Mobiteli uzrokuju rak

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 19.10.2012 19:44
  • Objavljeno 19.10.2012 u 19:44
dječak novac mobitel odijelo

dječak novac mobitel odijelo

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Biznismen Innocente Marcolini razbolio se nakon što je koristio mobitel na poslu svaki dan po šest sati tijekom 12 godina. Talijanski Vrhovni sud za bolest je okrivio - njegov mobitel

Presuda bi mogla za sobom povući lavinu tužbi protiv proizvođača mobitela.

60-godišnjem Marcoliniju dijagnosticiran je tumor na mozgu nakon što se požalio na bolove u glavi i bradi. Sud je utvrdio kako postoji uzročno posljedična veza između ekstremnog korištenja mobitela i bolesti, piše britanski Sun

Između ostalih, svjedočili su onkolozi i neurokirurzi, koji su rekli kako elektromagnetsko zračenje iz mobitela i bežičnih telefona može oštetiti stanice, što povećava izglede za pojavu malignog oboljenja.

To što je sud službenom odlukom priznao poveznicu između korištenja mobitela i raka moglo bi imati dalekosežne posljedice.

Osim novih tužbi, moguće je da će biti promijenjen i fokus istraživanja, tako da će više u obzir biti uzete dugotrajnije znanstvene studije koje se bave tim problemom. Naime, studije koje pokrivaju razdoblje tri do pet godina često nisu dovoljne kako bi otkrile puni opseg štete koju nanese zračenje.

A možda će i potaknuti roditelje da dva puta razmisle prije no što djeci tutnu mobitel u ruke.

Svjetska zdravstvena organizacija lani je pozvala na ograničavanje korištenja mobitela, nazvavši ih karcinogenim. Znanstvena zajednica, pak, smatra kako nema dokaza o izravnoj uzročno-posljedičnoj povezanosti korištenja mobitela i pojave raka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!