CENTROVOX

Strukturno kabliranje i stoljetna tradicija

28.04.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Tvrtka Centrovox, jedan od vodećih regionalnih distributera specijalnih vatrootpornih kabela i pratećih spojnih elemenata, jučer je održala tematsku konferenciju o planiranju podatkovnih centara

Direktor tvrtke, Franz Weichselbaum, u kratkom je osvrtu predstavio dosadašnji rad i temeljne Centrovoxove djelatnosti te je prepustio riječ predstavnicima partnerskih tvrtki Conteg i Siemon koji su demonstrirali konkretna rješenja i tehnologije koje se koriste prilikom izgradnje suvremenih podatkovnih centara.

Direktor prodaje tvrtke Conteg, Zdenek Burget, prikazao je svojstva i mogućnosti vlastito razvijene palete ormara (tzv. rackova) za ugradnju i postavljanje infrastrukturnih hardverskih komponenti. Peter Breuer, regionalni direktor tvrtke Siemon, u svojem se izlaganju osvrnuo na niz rješenja koje podatkovne centre mogu učiniti urednijima i prostorno učinkovitijima. Posebno je istaknuo VersaPOD, Siemonov sustav za provođenje mrežnih kabela u hardverskim ormarima. Rješenje omogućuje kvalitetnije korištenje vertikalnog prostora, čime u ormaru ostaje više horizontalnog mjesta za ugradnju aktivnih komponenti – poslužitelja, mrežnih preklopnika, sustava besprekidnog napajanja i slično.

'Kvalitetna arhitekturna rješenja izuzetno su važna u građevinarstvu, ali i u postavljanju podatkovnih centara. Dvorci se grade kako bi trajali stoljećima te ih se u tom procesu postupno nadograđuje. Pravi podatkovni centri također moraju izdržati barem desetak godina bez sveobuhvatnih izmjena infrastrukture. Možda to ne izgleda vremenski dugo, no u IT-u to su također stoljeća', naglasio je Weichselbaum tijekom konferencije, aludirajući na pitoreskni dvorac u kojem se održao događaj.

Naime, Burg Kreuzenstein je igrom slučaja posebno zanimljiv u kontekstu konferencije, budući da je izgrađen od mnoštva dijelova srednjevjekovnih zdanja koje su vlasnici tijekom godina otkupili diljem Europe. Osim što prema navedenom 'modularnom pristupu' u izgradnji uvelike podsjeća na način na koji nastaju suvremeni podatkovni centri, poznat je i prema tome što se lokacija koristila u snimanju nekoliko značajnijih filmskih uradaka.