Nutrimenza

Što ste danas pojeli u menzi? Odgovor ima studentska aplikacija iz domaće kuhinje

09.01.2019 u 09:58

Bionic
Reading

U budućnosti aplikaciju planiraju obogatiti i drugim sadržajima, no prvotni je cilj bio izraditi alat koji odgovara na pitanje: što smo danas pojeli u menzi? NutriMenza odgovor na to pitanje daje unutar nekoliko klikova.

NutriMenza je aplikacija koja procjenjuje nutritivnu vrijednost jela u menzama Studentskih centara u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, gdje se svakodnevno hrane deseci tisuća studenata. To je ujedno i prva hrvatska aplikacija čija je funkcija procjena nutritivnog unosa. Ona nudi podatke o nutritivnim vrijednostima 240 jela dostupnih u studentskim restoranima.

  • +4
Aplikaciju su izradili Luka Kukina i Josip Modruš, studenti pete godine nutricionizma Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NutriMenza

Za izradu ove aplikacije zaslužni su Luka Kukina i Josip Modruš, studenti pete godine nutricionizma Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Dvojica su od sedam redovnih studenata iz njihove generacije sa smjera nutricionizam. Morduš je odličan student dobitnik stipendije Biotehničke zaklade te stipendije zaklade Ivan Bulić. Kukina je dobitnik dekanove nagrade za izvrsnost u znanstveno-istraživačkom radu i nutricionistički savjetnik svjetske boksačke prvakinje Ivane Habazin tijekom priprema za mečeve.

Ideja im je sinula nakon teksta na studentskom portalu

Ideja da izrade aplikaciju pala im je na pamet nakon što je lani na portalu Studentski.hr objavljen članak u kojem je pisalo kako su sva jela u studentskim restoranima u Zagrebu, Splitu, Osujeku i Rijeci pripremljena prema vrijednostima iz dokumenta 'Standardizacija studentske prehrane' iz 2013. A baš nekako u to vrijeme Josip je bio na praksi u Studentskom Centru Zagreb – restoran Cvjetno naselje gdje je morao izračunati prehrambene vrijednosti - energiju, proteine, masti i ugljikohidrate - jela koja se nalaze u dnevnim menijima.

Brzo i jednostavno

Evo kako radi aplikacija NutriMenza

Sama aplikacija je vrlo jednostavna i brza. Jela su podijeljena u jedanaest izbornika: glavna jela, vegetarijanska, variva, prilozi, salate, deserti, kruh, napitci, mliječni proizvodi te sendviči.

Time se znatno skraćuje vrijeme pretraživanja popisa jela, a i postoji prozor 'pretraži'u kojeg se može upisati ime željenog ili konzumiranog jela.

Klikom na 'dodaj' željeno se jelo dodaje u 'Moj tanjur' gdje se nalazi izračun kalorija, proteina, masti i ugljikohidrata svakog jela posebno, kao i ukupnog zbroja prehrambenih vrijednosti kompletnog obroka.

Nakon prakse ostao mu je dokument, kao i svi izračuni te mu je rečeno kako ih može koristiti za daljnje radove, diplomski ili druge projekte. U susret su mu izašli i djelatnici restorana koji su rado odgovorili na sva njegova pitanja.

Skinuli su i verziju normativa koja je dostupna na internetu te ih usporedili kako bi bili sigurni da se sve vrijednosti i količine namirnica podudaraju.

'Drugi alat koji smo koristili bile su hrvatske nutritivne tablice, Tablice o sastavu namirnica i pića koje su izradile Antoinette Kaić-Rak te Katica Antonić. Prilikom izrade aplikacije najviše nam je vremena oduzelo stalno kontroliranje podataka koje smo unosili kako bi bili sigurni da su sve vrijednosti u aplikaciji točno izračunate', kaže Kukina.

Za sada samo na Androidu

Aplikacija NutriMenza trenutno je dostupna samo za Android platforme. Izrada za iOS platformu tehnički je zahtjevnija, a u Hrvotskoj je ionako koristi tek 12 do 15 posto stanovništa, objašnjava Kukina.

'Cilj nam je bio izbaciti aplikaciju do Nove godine pa nismo htjeli gubiti dodatno vrijeme. No, ovisno o povratnim informacijama koje dobijemo od korisnika NutriMenze, odlučiti ćemo hoćemo li je napraviti dostupnom i za iOS', kaže Kikina. Do daljnjeg, NutriMenza se može besplatno skinuti na Androide putem Google Playa.

Za sportaše, vegetarijance, vegane, dijabetičare i rekreativce

Procjena nutritivnog unosa u doba kada drastično raste broj pretilih osoba u Hrvatskoj od iznimne je važnosti, uvjereni su tvorci NutriMenze i podsjećaju na poražavajuće statističke brojke. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2016. povećana tjelesna masa registrirana je kod 16 posto studenata, dok ih je 5.5% pretilo. No, ova aplikacija nije namijenjena samo studentima koji imaju prekomjernu tjelesnu masu.

'Veliku potrebu za takvim alatom pokazuju svi studenti koji imaju izraženu svijest o važnosti pravilne prehrane, a tu ubrajamo sportaše, rekreativce, vegetarijance, vegane i studente s određenim zdravstvenim problemima, poput dijabetičara', kaže Kukina.

'Nadam se da će neki studenti novogodišnjim odlukama osvijestiti važnost pravilne prehrane uz pomoć naše aplikacije. Studentima se možda čini da je pravilna prehrana skupa što apsolutno nije istina. Pravilna prehrana može se ostvariti i hraneći se u studentskim restoranima, a aplikacija NutriMenza ima upravo tu misiju; poboljšati kvalitetu prehrane studenata koji se hrane u studentskim restoranima', pojašnjava Kukina.

Kombiniranje s drugim aplikacijama

NutriMenza se vrlo efikasno može kombinirati s drugim aplikacijama kojima se može pratiti prehrambeni unos te tako uz pomoć mobitela sa zadovoljavajućom točnošću procijeniti cjelodnevni prehrambeni unos. Kukina i Modruš aplikaciju planiraju obogatiti i drugim sadržajima, no ovo im je bio prvotni cilj - stvoriti alat koji odgovara na pitanje: što smo danas pojeli u menzi? A NutriMenza odgovor nudi unutar nekoliko klikova.