BORBA PROTIV POŠASTI

U Google Playu su obrisali na milijune recenzija, evo i zašto

20.12.2018 u 07:33

Bionic
Reading

Upogonili su sustav koji koristi strojno učenje i žive stručnjake kako bi pronašli lažne recenzije i ocjene. Uklonili su ih milijune, tvrde, skupa s tisućama loših aplikacija

Nema sumnje kako recenzije online mogu ozbiljno pridonijeti promociji aplikacija i drugog softvera. Zbog toga su često metom pokušaja zlorabe, naročito u segmentu aplikacija za pametne telefone i tablet računala.

Iako su Appleov operativni sustav iOS i prateća digitalna tržnica u velikoj mjeri zatvoreni sustavi, App Store je imao problema s lažnim recenzijama.

BOLJE BITI SIGURAN

Osigurajte svoj Android od krađe uz pomoć ovih izvrsnih aplikacija

Pogledaj galeriju

Googleova trgovina aplikacijama Play znatno je otvorenija i manje restriktivnih pravila, zbog čega se recenzije aplikacija za Android češće zlorabi. U Googleu su se tijekom prošlog tjedna odlučili malo pozabaviti tim problemom.

Upogonili su sustav koji koristi strojno učenje i žive stručnjake kako bi pronašli lažne recenzije i ocjene. Uklonili su ih milijune, tvrde, skupa s tisućama loših aplikacija.

Oznaku 'loša' u Googleu će dodijeliti recenziji nedoličnog sadržaja, sa sadržajem koji promiče mržnju i onim koji nema veze s funkcioniranjem aplikacije. Također su na meti one koje otvoreno manipuliraju ocjenama, kao i u slučajevima kad je ocjena dodjeljena za novčanu naknadu.

Potonje recenzije često uključuju igre i druge aplikacije koje nude besplatne virtualne predmete koje možete koristiti u sklopu aplikacije ako zauzvrat napišete pozitivnu recenziju. Takvu praksu brani službena Googleova politika korištenja.

Iz Googlea su pozvali korisnike da im pomognu u ovakvim nastojanjima tako što će sumnjive recenzije i ocjene u trgovini Play označiti kao spam, ali i suzdržati se od lažnih recenzija, piše Tech Radar.