muskov projekt

Što se to vidi na nebu iznad Hrvatske? Astronomi: Satelita će biti više nego zvijezda

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 21.04.2020 08:46
  • Objavljeno 21.04.2020 u 08:46
Elon Musk Zemlju želi premrežiti satelitsklim internetom do sredine ove godine

Elon Musk Zemlju želi premrežiti satelitsklim internetom do sredine ove godine

Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Handout

'Musk obećava da će sljedeću seriju satelita obojiti u crno, kako bi bili slabije vidljivi, ali mi u principu ostajemo bez neba', požalio se astronom Korado Korlević

Nebo iznad Hrvatske potkraj prošlog tjedna nije bilo kao inače, iznad njega su prošli leteći objekti koji su na noćnom nebu izgledali kao svjetlucave točkice u nizu, javlja RTL. Ono što se vidjelo na nebu nisu bili izvanzemaljci, nisu bili ni chemtrailsi, nego Starlinkovi sateliti.

Riječ je o sateliti tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk. Snimke tih satelita, koji su viđeni i na nebu okolnih zemalja, ubrzo su preplavile društvene mreže. O pojavi satelita javio je i Interpretacijski centar dr. Andrije Mohorovičića; sateliti su, zapisali su na svojoj Facebook stranici, bili jasno vidljivi u subotu između 20,45 i 23 sata.

Muskov plan je da sateliti omoguće brzi internet svima koji mu trenutno nemaju pristup, prvo u ruralnim područjima SAD-a, a kasnije i širom svijeta. Musk Zemlju želi premrežiti satelitsklim internetom do sredine ove godine.

SpaceX je od 24. svibnja prošle do 18. ožujka ove godine na raketama Falcon 9 lansirao šest grupa po 60 satelita, a na kraju bi u orbiti oko Zemlje moglo kružiti čak 12.000 satelita.

Zbog velikog broja satelita, koji bi orbitirali na puno nižoj visini od klasičnih komunikacijskih satelita, mogli bi ostati bez pogleda na zvjezdano nebo, strahuju astronomi.

''Već smo se bunili jer kad sateliti prođu kroz vidno polje, oni smetaju'', izjavio je za RTL.hr poznati hrvatski astronom Korado Korlević.

I premda je sklopljen sporazum o koordinaciji između SpaceX-a i znanstvenika kako bi se održala ravnoteža, mnogi tvrde da telekomunikacijske tvrtke uspijevaju promijeniti parametre satelita.

'Musk obećava da će sljedeću seriju satelita obojiti u crno, kako bi bili slabije vidljivi, ali mi u principu ostajemo bez neba. Istraživanja će ubuduće biti puno teža. Satelita će biti više nego zvijezda'', požalio se Korlević RTL-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!