SCORPIO

Što pod poklopcem krije Microsoftova konzola budućnosti?

07.04.2017 u 14:02

Bionic
Reading

Misteriozni Project Scorpio Microsoftov je odvažni odgovor na PlayStation 4 Pro. Ova nadogradnja za Xbox One od jučer je zavijena nešto manjim velom misterije - otkrivene su hardverske specifikacije i prvi simulirani gameplay!

Prema izvješću Eurogamerova Digital Foundryja, konzola kodnog imena Project Scorpio moćan je komad hardvera. Oni tvrde da je 'dizajn hardvera u konzoli dosegnuo novu razinu te se usredotočuje na najširu gejmersku populaciju'.

Procesor koji pokreće Scorpio posebno je modificiran osmojezgreni x86. Grafički podsustav doseže procesorsku snagu od šest teraflopsa, a potpomaže mu 12 GB GDDR5 memorije propusnosti 326 GB/s. Konačno, riječi je bilo i o tvrdom disku kapaciteta jednog TB. Ako uspoređujemo, redimo da je ovdje riječ o procesoru 30 posto bržem od onog prisutnog u Xboxu One te grafičkom procesoru koji je 4,6 puta snažniji. Naravno, konzola ima povećanu brzinu memorije i diska, omogućujući Scorpiju da bez poteškoća pokreće sadržaj u rezoluciji 4K.

Ne treba naglašavati da je Xbox Scorpio snažnija konzola od PS4 Pro, što znači da radi jako dobro i na zaslonima bez podrške za visokim rezolucijama. Drugim riječima, igre za Xbox One na Scorpiju će izgledati puno, puno bolje.

Nepotrebno je, dakle, naglašavati kako će nova konzola iz Microsofta podržavati igre za Xbox 360 i Xbox One. Microsoft najavljuje ubrzano učitavanje, povećani framerate i višu podržanu rezoluciju. Što se benchmarka tiče, Microsoft je na posebnom eventu prikazao Forzu 6 koja se na Scorpiju vrtjela u rezoluciji 4K pri 60 sličica u sekundi, s time da je opterećenje tijekom cijelog demoa bilo oko 60 do 70 posto. 

Što krije Project Scorpio? Izvor: Društvene mreže / Autor: Digital Foundry

Ono što zasad ne znamo je cijena konzole, no sudeći po dosadašnjim trendovima, vrlo je izvjesno da gledamo cjenovni rang od 499 dolara pa naviše. Za izvorni članak i potpunije dojmove ekipe iz Digital Foundryja kliknite na ovaj link.