WERNER VOGELS

Što nas čeka? Amazonov tehnološki direktor otkrio svoja predviđanja za 2024.

13.12.2023 u 08:11

Bionic
Reading

Werner Vogels ima dobar uvid u to kako tehnologija mijenja svijet - kao glavni tehnološki direktor Amazona, zadužen je za pokretanje tehnološke vizije te tvrtke. Doktorirao je u Amsterdamu na temu o tehnologijama distribuiranih sustava za računalstvo u poduzećima. U Amazon je došao iz Cornella 2004. godine, a uz svoj svakodnevni posao komentira trendove i teme u tehnologiji putem svog bloga All Things Distributed

U godini u kojoj dominira generativna umjetna inteligencija ne iznenađuje predviđanje da će ona nastaviti poticati inovacije u 2024. godini, smatra tehnološki direktor jedne od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu i ecommerce diva.

No Vogels za Forbes kaže da bi generativna umjetna inteligencija mogla postati 'kulturološki svjesnija' - obučena na raznovrsnijem rasponu podataka, što će dovesti do točnijih rezultata te učiniti tehnologiju korisnijom i pristupačnijom korisnicima diljem svijeta.

'Ako pitate model velikog jezika s engleskom jezgrom da sažme knjigu Isabel Allende, vjerojatno biste dobili sasvim drugačiji odgovor od modela obučenog na sadržaju na nekom drugom (govornom području). Sada se događa kulturna promjena', ustvrdio je.

Još 2021. predvidio je da će generativna umjetna inteligencija početi igrati glavnu ulogu u načinu pisanja softvera. Sada pak vjeruje da će iz temelja redefinirati produktivnost programera.

Vogels također smatra da je FemTech dosegao točku preokreta zahvaljujući porastu ulaganja, podataka i potražnje. 'Vidjet ćemo mnogo precizniju medicinu usmjerenu na zdravstvene probleme koje imaju žene', kaže. Štoviše, tvrdi da će ta promjena transformirati širu zdravstvenu industriju.

Konačno, predviđa da će 2024. biti godina u kojoj će model sveučilišnog obrazovanja konačno prijeći u korist obuke temeljene na vještinama u industriji. To znači da tvrtke moraju promijeniti ne samo način na koji zapošljavaju, već i način na koji kreiraju radno mjesto kako bi bile sigurne da njihovi ljudi neprestano uče.

'Jako sam optimističan, ne samo zbog generativne umjetne inteligencije. Vidim da dolazi sve više tvrtki koje žele činiti dobro i bave se teškim problemima... Jako sam optimističan', zaključio je.