POZDRAV IUREĐAJIMA

Što kada se poželite maknuti od Applea?

30.05.2017 u 10:35

Bionic
Reading

Jedna od 'kvaka' s Appleovim proizvodima je to da uistinu najbolje funkcioniraju tek jedni uz druge. iPhone, iPad, Mac, nosivi gadget Watch...sve ovo na jednoj gomili osigurava lakšu svakodnevicu. Naravno, postoje i valjani razlozi zašto bi se netko odlučio istražiti i druge opcije, iako je izlazak iz Appleova ekosustava prilično težak

Bez posebnog ulaska u razloge potrebne za tranziciju iz Appleovog tabora, još jednom treba napomenuti kako je proces posebno težak za one koji već imaju brdo Appleovih uređaja - primarno zbog financija. 

Naime, potrošač će trebati kupiti niz novih uređaja koji nisu iz pogona IT diva s logom nagrižene voćke - počevši s osnovom, računalom. 

Novi (hardverski) početak

U Windows svijetu je srećom većina toga (pa i vrhunskih prijenosnika) niže cijene od Appleove ponude. Business Insider je složio i kratku listu prijenosnika koji itekako imaju čime konkurirati MacBook računalima, no opet, valja imati na umu kako postoje i računala mnogo niže cijene koja mogu odgovarati korisnikovim potrebama. 

S druge strane, kome iz nekog razloga uopće ne treba punokrvno računalo/prijenosnik već preglednik s mogućnosti pokretanja aplikacija, mogao bi razmisliti o Chromebook računalima ili pričekati prve uratke na operativnom sustavu Windows 10 S

Baš kako to vrijedi za računala, slična situacija je i u mobilnom svijetu. Prelazak s iPhonea na neki Android uređaj je moguć, a obično i jeftiniji negoli kupovina novog iUređaja - čak i kad su posrijedi vrhunski modeli poput Googleovih smartphonea Pixel i Pixel XL, ili najsvježije ponude iz Samsunga (Galaxy S8). Ipak, Googleova rješenja bi trebala biti na listi prioriteta svakom kome su prioritet nadogradnje i sigurnost koja stiže uz to. 

U svijetu nosivih gadgeta slijedi još jedno razočaranje. Tko je vlasnik Apple Watcha neće ga moći koristiti niti na jednom uređaju osim Appleovog, no s obzirom da je tema potpuni izlazak iz njihova ekosustava, takvo što je - očekivano. Pametni ručni satovi za mnoge potrošače jednostavno nemaju smisla, no tko želi nešto na drugoj platformi itekako ima izbora. Tu je Samsung sa svojim modelima Gear S3 (platforma Tizen), kao i niz Android Wear pametnih ručnih satova koji će rado funkcionirati s Android pametnim telefonima. 

Softverski bijeg je srećom jeftiniji

Google već neko vrijeme pruža korisne informacije za sve one koji žele pobjeći iz Appleovog ekosustava na Android. Stranica za prebacivanje korisnicima će prebacivanje s platforme iOS pomoći u svega tri jednostavna koraka: 

  • Preuzimanje Google Drive appa za iOS te ubacivanje Google korisničkih podataka
  • Pokretanje backupa sadržaja kojeg korisnik odabere (multimedija, kontakti, kalendari)
  • Ubacivanje korisničkog računa na novi Android uređaj i sinkronizacija ranijeg backupa

​​​​​​​U tom smislu korisnici više neće morati misliti na spremišni prostor za fotografije i multimediju, jer Google Photos pruža neograničen prostor za fotke od 16MP naniže te video u razlučivosti 1080p. Sve i da multimedija ide van tih granica, servis će automatski smanjiti razlučivost. 

Za prelazak s Mac na Windows računala se stvari ipak moraju odraditi ručno, a najbolje rješenje je ili brza USB memorija ili još bolje, eksterni tvrdi disk (SSD ili HDD). 

Zgodna napomena za one koji već plaćaju Microsoft Office 365 pretplatu je svakako i to da imaju brdo spremišnog prostora u cloudu (OneDrive) te da ga itekako mogu koristiti za backup stvari s Maca na Windows računalo. 

Business Insider otkriva još više detalja za komunikacijske aplikacije i sličan materijal na koji potrošač mora računati ako prelazi iz svijeta Appleovih proizvoda u nešto treće.